REPORTÁŽ: Robert Fulghum se svým Létajícím cirkusem rozdává radost, lásku a inspiraci

Reportáž - Americký spisovatel Robert Fulghum se po deváté vrátil do České republiky. V rámci oblíbeného cyklu Listování Lukáše Hejlíka rozjel turné s názvem Létající cirkus, ve kterém představuje svojí poslední románovou knihu Drž mě pevně, miluj mě zlehka – Příběhy z tančírny Century. Jedna ze zastávek Cirkusu proběhla také ve Znojemské besedě, kde Robert mimo jiné představil svojí novou povídkovou knihu Poprask v sýrové uličce. A co vzkázal českým fanouškům?

Robert Fulghum je osobnost, která se do srdcí fanoušků zapsala díky svým jedinečným fejetonům a románům. Mnozí jeho srdečná slova znají ze sbírky Všechno, co potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce či Už hořela, když jsem si do ní lehal. Robert často opakuje slova, že nechce nikoho poučovat, chce pouze s lidmi sdílet svoje pocity a postřehy, které, jak mnozí jistě ví, jsou plné lásky a pochopení. Svými příběhy dokázal mnohé čtenáře nadchnout a pomoci jim brát svět z té lepší stránky.

Ve své tvorbě dokáže i z nepodstatných věcí vykouzlit osobitou a natolik povznášející skutečnost, že si čtenář jeho slova zkrátka musí zamilovat. Nejinak je tomu i v případě jeho posledního románu Drž mě pevně, miluj mě zlehka, který v rámci svého turné představuje českým divákům.

Robertův vztah k Česku je, stejně jako jeho tvorba, jedinečný. Málokterý člověk, ať už Čech nebo cizinec, o České republice mluví tak vstřícně jako právě Fulghum. Svojí lásku k naší vlasti netají, naopak! S velkou chutí se sem vrací a setkává se s krajany, které si oblíbil natolik, že své současné turné pojal opravdu ve velkém stylu. S projektem Listování se rozhodl objet čtyřicet českých měst, ve kterých představuje svůj román prostřednictvím herců Věry Hollé, Alana Novotného, Jiřího Resslera a Lukáše Hejlíka.

Psali jsme:
Americký spisovatel Robert Fulghum se vrací do ČR s Létajícím cirkusem a novou knihou
 

Román Drž mě pevně, miluj mě zlehka vypráví příběhy prostých lidí, kteří navštěvují taneční hodiny v tančírně Century. Hlavním středobodem je tango, které sám spisovatel miluje a tančí. Hrdinové jako jsou novinářka, právník, barmanka nebo učitelka tance se v tančírně potkají se svým osudem. Sama tančírna jim otevírá dveře, o kterých si mysleli, že je nelze otevřít a díky tomu jsou schopni si ze života odnášet jenom to nejlepší – lásku, radost a spokojenost.

Herci z projektu Listování se této knihy chopili vskutku znamenitě. Hollá, Novotný a Ressler dokázali ztvárnit Fulghumovy hrdiny natolik věrohodně, že měl nejeden divák po skončení chuť zapsat se do hodin tance, aby si na vlastní kůži mohl zkusit opojnou moc této noblesy. Avšak nenechte se zmást, nešlo pouze o tanec. Vystoupení představilo stěžejní okamžiky hlavních hrdinů knihy. Diváci se seznámili s nesmělým právníkem, upovídanou barmankou, či novinářkou, kteří ve skrytu duše netoužili po ničem jiném, než po lásce a štěstí, které naleznout právě díky tančírně.

Vystoupení bylo samozřejmě doprovázeno hudbou a vtipnou komunikací s publikem. Sám Fulghum jako milovník Česka pronesl pár vět v českém jazyce a přiznal, že by byl rád, kdyby i on byl vnímán jako Čech. Pochválil i samotné aktéry vystoupení a poznamenal, že má někdy pocit, že herci předvádějí to, co ve své knize nenapsal, ale rozhodně by to rád udělal. Nakonec také představil svojí novou knihu Poprask v sýrové uličce, která vyšla před pár dny. Ta je důkazem již zmiňované Robertovy lásky k Česku. Stejně jako všechny ostatní knihy vyšla v nakladatelství Argo, které se pyšní výhradní spoluprací se spisovatelem. Příběhy v knize byly poskládány v Česku a ilustrovala je Kateřina Sechovcová.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Slavný americký spisovatel Robert Fulghum na turné po České republice
 

Fulghum je na svůj věk velice aktivní a svoje nadšení a zapálení rozdává na potkání. S velkou chutí komunikoval s návštěvníky, podepisoval knihy, fotky a nenechal na sobě znát jedinou známku únavy či vyčerpání. A co Fulghum odpověděl čtenářům serveru EuroZprávy.cz na otázku: Co byste řekl českým fanouškům o své nové knize? "Kniha je veskrze česká, je o rodině, přátelích, o tom, co všechno jsem zažil a o co se chci podělit."

Související

Hudební festival Colours of Ostrava

Kdo letos vystoupí na Colours of Ostrava? Zveřejněna další zvučná jména

Do industriálního areálu Dolních Vítkovic na festival Colours of Ostrava, který se koná od 15. do 18. července, dorazí americká rocková skupina The Killers. K dalším nově potvrzeným jménům 19. ročníku patří osobnost současné elektronické hudby Martin Garrix nebo japonská jazzová klavíristka Hiromi. Mezi prvními oznámenými hosty fóra Meltingpot jsou odborníci na Čínu, autor světového bestselleru Dalajlamova kočka David Michie a spisovatel Robert Fulghum.
Robert Fulghum

OBRAZEM: Slavný americký spisovatel Robert Fulghum na turné po České republice

Znojmo - Znojemská beseda uvítala populárního amerického spisovatele Roberta Fulghuma. S projektem Listování Lukáše Hejlíka představil Fulghum svojí knihu Drž mě pevně, miluj mě zlehka - Příběhy z tančírny Century. Diváci měli možnost zažít stěžejní okamžiky hlavních hrdinů knihy a nechat se prostoupit srdečnými a láskyplnými příběhy. Fulghum jako velký milovník České republiky pokorně a s nadšením komunikoval s návštěvníky a s úctou podepisoval své knihy.

Více souvisejících

Robert Fulghum reportáž

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 18 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy