Na pulty obchodů míří sbírka povídek Hakuna Matata

Praha - Sbírka povídek Hakuna Matata zamíří v předvánočním čase na pulty knihkupectví. Kniha je inspirována osudy devatenácti lidí žijících v jednom z největších afrických slumů v keňské Kibeře.

Populace slumu přesahuje milion obyvatel a láká mnoho lidí z celého světa. Navštívil ho i spisovatel René Nekuda a vytvořil jedinečnou knihu, do níž se zapojili začínající autoři z České republiky, Belgie a ze Španělska.

Kniha oslavuje příběhy několika stovek lidí a stojí za ní nejen účastníci Nekudových kurzů tvůrčího psaní, ale i studenti škol tvůrčího psaní ve Španělsku a v Belgii.

Na stránkách knihy se setkalo 30 autorů, 25 povídek, 19 životních příběhů, 12 zahraničních textů, 5 překladatelů a 4 země. Hakuna Matata je ale víc než jen sbírka povídek, je to komplexní projekt o propojování, hlubším porozumění a efektivní pomoci.

"V roce 2013 jsem navštívil keňský slum Kibera a vedl rozhovory s místními obyvateli. Jejich příběhy mne zaujaly, a protože i v rámci kurzů tvůrčího psaní učím vyprávět příběhy, napadlo mne spojit dohromady pomoc dětem, které mají hlad po vzdělání, a zároveň studentům tvůrčího psaní nabídnout možnost představení jejich povídky širokému spektru čtenářů. Za pomoci neziskové organizace Amani Kibera pod vedením Bena Ooko jsme vytvořili celkem 19 rozhovorů s kiberskými obyvateli o jejich snech i problémech, které je provázejí na každém kroku. Ty se staly inspirací pro evropské autory a tyto povídky vlastně dokazují, že jádro lidství je všude stejné, jen kulisy se mění," říká duchovní otec knihy a iniciátor projektu René Nekuda.

"Mám radost, že projekt již v této fázi přitahuje spoustu nadšených lidí, kterým není život okolo lhostejný a kteří se nebojí podporovat začínající autory a rozvoj lidí v cizí zemi. Bez čtenářů to ale nebude mít smysl. Celková částka, která z prodeje knihy Hakuna Matata přibude na transparentním účtu projektu, bude v létě 2017 pod mým dohledem odvezena do Keni, kde za ni bude dovybavena již fungující knihovna sdružení Amani Kibera. Do té v současnosti dochází více než 3000 dětí. Stále ale bohužel velké množství základních učebnic chybí," dodal.

Hakuna Matata vyjde 25. října 2016 v brněnském nakladatelství U Veverky. Veškerý zisk z prodeje poputuje do knihovny sdružení Amani Kibera na její kompletní dovybavení. Celý produkční tým, včetně autorů, se zřekl svého nároku na honorář.

kniha Hakuna Matata knihy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy