Asociace vydavatelů audioknih vyhlásila nominace na Audioknihu roku

Praha - Nominace na Ceny AVA - O2 Audiokniha roku 2017 jsou již známy. O ocenění budou bojvat audioknihy Podivný případ se psem nebo Vražda v Orient Expresu, z herců se utká například Vilma Cibulková, Marta Issová nebo Martin Myšička.

Již popáté letos proběhne vyhlášení nejlepších audioknih roku, které pořádá Asociace vydavatelů audioknih (AVA). Rozhodovat bude opět odborná porota, tento rok poprvé dle nových pravidel.

„Oproti předchozím ročníkům došlo k úpravě hlasování. To je letos dvoukolové, pro první kolo byla porota rozdělena do tří hodnotících komisí, a ty dostaly přiděleny kategorie přihlášených knih. Z tohoto prvního kola pak vzejdou tři nominované knihy v každé kategorii, které pak v druhém kolem hodnotí celá porota a určí tak celkového vítěze,“ říká výkonná ředitelka AVA Jana Ohnesorg.

Stejně jako v minulých letech je výjimkou hlasování veřejnosti, kdy budou posluchači vybírat ze všech přihlášených audioknih. Těch je mimochodem opět více než loni. Nakladatelé přihlásily celkem 87 audioknih. Hlasování proběhne od 1. 4. do 30. 4. na stránkách www.o2.cz/audiokniharoku.

Ceny budou uděleny v celkem deseti kategoriích. Kromě zmiňovaného hlasování posluchačů (Cena posluchačů) rozhodne odborná porota v osmi kategoriích. Ocenění v kategorii Obal roku bude vyhlášeno až v průběhu slavnostního předávání, stejně jako Cena za mimořádný přínos mluvenému slovu. Tu v roce 2016 (od tohoto roku se cena uděluje) získal režisér Jan Jiráň, v roce 2017 pak herečka Hana Maciuchová.

O první místo ve svých kategoriích v rámci udílení Ceny AVA – 02 Audiokniha roku 2017 se utkají, mimo jiné, Podivný případ se psem, Vražda v Orient Expresu, Doba z druhé ruky, Knihy džunglí, Malevil nebo Setkání s Rámou, ale také Vilma Cibulková, Martha Issová, Helena Dvořáková, Norbert Lichý, Lukáš Hlavica či Martin Myšička. Nejvíce nominací získala nakladatelství One Hot Book a Radioservis. Kdo zvítězí, se dozvíme 3. května 2018.

Letošní ročník udílení Ceny AVA – O2 Audiokniha roku 2017 bude mít i svou premiéru v podobě samostatného vyhlášení mimo knižní veletrh Svět knihy, jako tomu bylo doposud. „Letos jsme se rozhodli pro samostatné vyhlášení, které proběhne 3. května. Moderátorem akce bude Tomáš Hanák a věříme, že i tento krok pomůže k posílení vnímání audioknih coby plnohodnotného média. V pátek 11. května odpoledne pak v rámci besedy ve Velkém sále na výstavě Svět knihy představíme jednotlivé vítěze a doufám, že přivítáme i některé interprety,“ prozrazuje ještě Jana Ohnesorg.

Ceny AVA – O2 Audiokniha roku 2017 - nominace:

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež:

Dědečkův velký útěk (Tympanum)Knihy džunglí (OneHotBook)Vítejte v Pekle! (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba:

Podivný případ se psem (Tympanum)Setkání s Rámou (Walker & Volf)Vražda v Orient expresu (OneHotBook)

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba:

Dáma, která měla ráda čisté záchodky (Kristián Entertainment, Supraphon)Doba z druhé ruky (Radioservis)TO (OneHotBook)

Nejlepší audiokniha – dramatizace:

Malevil (Kristián Entertainment)Otčina (Radioservis)Skleněný zvěřinec (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie:

Nebojte se klasiky - komplet hudební nástroje 17 - 20 (Radioservis)Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech (Supraphon, Vyšehrad)Totální Rauš (OneHotBook)

Nejlepší interpret:

Norbert Lichý - Den trifidů (Radioservis)Martin Myšička - Malevil (Kristián Entertainment)Lukáš Hlavica - Vražda v Orient expresu (OneHotBook)

Nejlepší interpretka:

Martha Issová - Anička u moře (Albatros Media)Helena Dvořáková - Doba z druhé ruky (Radioservis)Vilma Cibulková - Skleněný zvěřinec (Radioservis)

Související

Knihy, ilustrační foto

Koronavirus uvěznil Čechy doma. Roste prodej knih přes internet, zájem je o stolní hry

Knihkupcům v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření koronaviru vzrostly prodeje na internetu. Nákup v e-shopu si v těchto dnech často poprvé vyzkoušeli i zákazníci, kteří dosud navštěvovali výhradně kamenné prodejny. Lidé si objednávají především beletrii, zájem je také o tituly, které se zabývají rozvojem osobnosti, dětské knihy či recepty. Lépe proti běžnému období se prodávají i společenské hry. Vyplývá to z ankety ČTK mezi knihkupci.
Heidi Janků načetla Nové příběhy pejska a kočičky (foto: MV knihy)

Heidi Janků načetla Nové příběhy pejska a kočičky

Praha - Pejsek a kočička. Kdo by neznal dva nerozlučné kamarády, kteří dětstvím provedli miliony dětí. Kultovní kniha Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce se dočkala po devadesáti letech volného pokračování z pera autorské dvojice Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

Více souvisejících

audioknihy kultura Literatura Vilma Cibulková Martha Issová Martin Myšička (herec) Tomáš Hanák

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy