Zemřel spisovatel Zdeněk Mahler. Dostal nálepku odpůrce katolické církve

Praha - V pražské Ústřední vojenské nemocnici v sobotu zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler, bylo mu 89 let. Napsal řadu knih o významných osobnostech domácí i světové kultury, jakým byli Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk či Havlíček.

Jako autor či spolupracovník je podepsán pod řadou filmových či televizních scénářů, mezi jinými Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema, Den sedmý, osmá noc, Amadeus nebo Lidice. 

Mahler se do povědomí široké veřejnosti dostal v roce 1994 jako průvodce třídílného pořadu Katedrála o třech dějstvích. Seriál a kniha, ve kterých Mahler podal svůj pohled na historii chrámu sv. Víta na Pražském hradě, se objevily právě v době, kdy soudy poprvé rozhodovaly o vrácení katedrály církvi. Není proto divu, že vyvolaly vlnu zájmu, ale i nesouhlasu. Mahler se od té doby už nezbavil nálepky člověka, zaměřeného proti katolické církvi.

Mahler vystupoval proti tomu, aby byla katedrála církvi vydána. Sám k vlastnictví chrámu, o který se nyní stát i církev starají společně, před lety řekl: "Když nastaly před několika lety spory o to, komu má katedrála patřit, formuloval jsem svůj názor jasně: Nechte ji Bohu a Čechům."

Od začátku 90. let se Mahler stále více zaměřoval na historická témata. Věnoval se životním osudům Alfonse Muchy, Karla Havlíčka Borovského, Antonína Dvořáka či Tomáše Garrigua Masaryka. Televizní pořad obvykle následovala kniha na podobné téma, někdy tomu bylo i naopak. Od části historiků se ale Mahlerovi dostávalo výtek, že je příliš emocionální, on však svůj rozmáchlý rétorický styl zdůvodňoval tím, že televiznímu divákovi jde nejen o suchá fakta, ale i o zábavu.

K historikům naopak Mahler řekl, že není možné mlčet k tomu, že "dochází k masivní revizi českých dějin, přehodnocují se události, jejich smysl, osobnosti a podobně". Současné české společnosti navíc vyčítal nedostatek vlastenectví a úcty k vlastní historii s tím, že on sám se hlásí "k dějinné lince, kterou reprezentují Karel IV., Hus a samozřejmě Komenský a pak Palacký, Havlíček a Masaryk; tahle linka je pro mě závazná."

Za trvalý přínos pro českou kulturu obdržel Mahler roku 2003 od ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a v roce 2011 cenu Unie českých spisovatelů. V říjnu 2013 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

V roce 2015, krátce před svými 87. narozeninami, vydal knihu vzpomínek ...ale nebyla to nuda. "Ptáte-li se mě na životní krédo, tak jich je určitě víc. Sotva bych to redukoval jen na jediné, ale přeci jenom: Kdysi jsem zformuloval větu, že jsme se narodili blbě, ale nebyla to nuda. A z druhé části té věty jsem udělal titul té knížky. Takže - pořád jsme se snažili vznášet nad tím marasmem a neodejít příliš potřísněni," řekl Mahler při křtu knížky.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Mahler úmrtí kultura knihy církevní restituce

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 29 minutami

před 45 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Kyjev představil novou tvář. Za ministerstvo bude mluvit umělá inteligence

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny představilo ve středu svou novou mluvčí, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence (AI). Mluvčí s jménem Viktoria ŠI má za úkol zprostředkovávat informace o konzulárních službách jménem resortu diplomacie.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy