Zemřela Rosamunde Pilcherová (†94), královna červené knihovny

Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová, autorka romantických povídek a románů. Podlehla mozkové mrtvici, potvrdil její syn Robin Pilcher britskému deníku The Guardian. Autorce bestsellerů ke slávě dopomohly i televizní adaptace jejích děl.

Pilcherová v letech 1949 až 2000 napsala desítky knih, nejdřív pod pseudonymem Jane Fraserová a později pod svým skutečným jménem. Německá televize ZDF vytvořila na motivy jejích děl více než 100 filmů, které si i v Česku oblíbily především divačky.

Die britische Schriftstellerin Rosamunde #Pilcher ist im Alter von 94 Jahren gestorben. Ihre zahlreichen Liebesromane wurden vielfach verfilmt und prägten seit 1993 unser Programm. In unserem sonntäglichen #Herzkino wird sie weiterleben. pic.twitter.com/ptjwgTmT4B

— ZDF (@ZDF) 7. února 2019

"Ještě o Vánocích byla v dobré kondici, na Nový rok pak onemocněla zánětem průdušek, ale čekali jsme, že se jako vždy zotaví," řekl její syn. "V neděli ale utrpěla mrtvici a už nenabyla vědomí," dodal Pilcher.

Všechny knihy Pilcherové se alespoň částečně odehrávají v nádherné skotské krajině. Často se v nich nacházejí scény, kdy hrdinové žijí v malebných historických domcích, popíjejí čaj, obdarovávají se kyticemi a pořádají pikniky na strmých útesech nad rozbouřeným mořem. Jejich hlavní hrdinka se zpravidla zamiluje do zadaného nebo jinak nevhodného muže.

Spisovatelka jakoby sama vystoupila ze svých románů - byla klidná, vlídná a laskavá s jemným humorem, přesně taková, jako její románové postavy: "Je to svět a způsob života, o kterém vím nejvíc." A podhodnocené místo mezi lehkým žánrem a vážnou literaturou jí nevadilo: "Nemůžete potěšit každého," prohlásila v jednom rozhovoru. "Kdybyste seděli a čekali na chválu kritiky, nic byste neudělali."

Už v dětství tvrdila že chce být spisovatelkou. Dcera důstojníka královského námořnictva se narodila v roce 1924 a vyrostla v Cornwallu, romantickém cípu jihozápadní Anglie.

Rodiče ji povzbuzovali a posílali její povídky do časopisů. První vyšla v ženském magazínu, když jí bylo 18. Zprvu psala pod pseudonymem Jane Fraserová. Svůj vztah k romantice později vysvětlovala tím, že sama prožila mládí za druhé světové války, kdy si randění a schůzek v přírodě moc neužila.

Zatímco pomáhala jako písařka v armádě, snila o tom, jak potká toho pravého prince. Setkala se s ním na konci války. Za Skota Grahama Pilchera se provdala, odstěhovala se s ním do Skotska a brzy začala zase psát. I když se jí narodily čtyři děti.

A její příběhy, plné tesknoty, obětování, romantiky, lásky a vykoupení, slavily ohromující úspěchy. Psát přestala v roce 2000 a o dva roky později jí královna Alžběta II. udělila titul důstojník britského impéria.

A v témže roce získala spisovatelka spolu s programovým ředitelem ZDF ocenění British Tourism Award za přínos jejího díla (respektive jeho televizních adaptací) pro turistiku.

V češtině už vyšlo víc jak deset knih Pilcherové. A její syn Robin je také spisovatel.

Rosamunde Pilcherová úmrtí knihy Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy