ROZHOVOR | Události ČT jsou tragédie, kritizuje ostře Fridrich

Praha - Blíží se volba nového ředitele České televize a atmosféra houstne. Bývalý šéf zpravodajství a nynější ředitel nových médií ČT Milan Fridrich nakonec nekandidoval, ale do České televize se v rozhovoru pro lidovky.cz ostře pustil.

Podle Fridricha jsou největší problémy České televize dva - program a peníze. Peněz bude čím dál méně, ale její program podle něho nesmí upadat ani být komerční. Nový ředitel tak podle něho má před sebou nesnadný úkol."ČT čekají investice kvůli technologickým změnám a stavbě nového studia v Brně. A jelikož veřejná služba je tady kvůli vysílání, šetřit na pořadech je nepředstavitelné. Šest miliard z poplatků, které ČT má, je pořád hodně peněz a dá se za ně udělat skvělá veřejná služba. Tohle ale může zvládnout jen silný prověřený manažer, který velké médium nebo instituci řídil a má zkušenosti s restrukturalizací," řekl pro lidovky.cz.Na generálního ředitele kandiduje 36 osobností. Fridrich se netají, že nejvíce si padl do oka s exšéfem komerční TV Nova Petrem Dvořákem. Je to prý tím, že mají na restrukturalizaci České televize podobný názor. Zbylé kandidáty podle svých slov nedokáže zhodnotit, protože je nezná.Události jsou tragickéExmanžel moderátorky Nory Fridrichové dříve šéfoval zpravodajství ČT. A je všeobecně známým tajemstvím, že hlavní zpravodajská relace ČT, Události, má ve srovnání se zprávami komerčních televizí nejnižší sledovanost. Což je podle Fridricha tragédie."To, co se děje kolem Událostí, je tragédie. Veřejná služba musí v hlavním vysílacím čase umět zaujmout diváka," řekl pro lidovky.cz s tím, že jde o paradoxní situaci.Česká televize má zpravodajský kanál ČT24, který má nejrozsáhlejší síť reportérů v České republice, sledovanost mu stoupá a dokáže zvládnout i mimořádné události jako návštěvu amerického prezidenta, papeže či volbu české hlavy státu. Zatímco ČT24 lidi zajímá, Události už si večer nezapnou."Není problém Události pozvednout, ale musí se s tím už konečně začít. Jejich reformu jsem dal do kupy loni na jaře, pak jsem ale dostal úkoly v nových médiích. ČT má na to, aby Události byly stejným úspěchem jako je ČT24, jen se musí chovat jinak," vysvětlil Fridrich.Podle něho by se měly inspirovat například u BBC. Měly by být originálnější a více ideově profilované a nesklouzávat ke komerci. Pozvednout jejich úroveň už je úkol pro nového ředitele. A Fridrich tvrdí, že nový šéf by měl být člověk zvenku, ne zevnitř ČT"ČT žije zahleděná sama do sebe už deset a více let. Součástí restrukturalizace mělo být rozboření letitých vztahů, které už nepřinášejí ČT užitek, nýbrž stagnaci," řekl."Chce to nový pohled, razantní reformy a zjednání pořádku. Je nutné rozbít letité kliky. Jak v nejvyšším vedení, tak jinde. Je to zhouba, která v období nastupujícího provizoria narůstá na obřích rozměrů. Proto si některé kliky přejí provizorium udržet. Silný ředitel zvenčí je pro ně hrozba. Přitom pro ČT je to naopak šance na pozitivní změnu," dodal v rozhovoru pro lidovky.cz.

Milan Fridrich rozhovor

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy