Novinářská cena 2013 zveřejnila členy poroty. Kdo letos rozhodne?

Praha - Nadace Open Society Fund Praha dnes oznámila jména téměř čtyřiceti porotců soutěže Novinářská cena 2013. Zkušení zahraniční žurnalisté i respektované osobnosti jiných společenskovědních oborů budou hodnotit příspěvky, které mohou jejich autoři, redakce i občané stále ještě přihlašovat do desítky soutěžních kategorií.

Novinářská cena 2013 ocení nejlepší, v loňském roce publikované, příspěvky v deseti žánrových kategoriích tištěné, audio-vizuální a online žurnalistiky. O vítězi každé kategorie rozhodne čtyřčlenná porota. Seznam všech porotců a soutěžních kategorií najdete níže a na www.novinarskacena.cz.Již tradičně zasednou v porotách soutěže zkušení novináři ze zahraničních médií. Členství v porotě letos přijali například uznávaný slovenský komentátor Marián Leško, dopisovatelka dánského deníku Politiken Dana Schmidt a investigativní novinář Tom Nicholson, který se proslavil tím, že otevřel korupční kauzu Gorila na Slovensku. Již podruhé bude mezi porotci i spoluzakladatel deníku SME Alexej Fulmek a korespondent BBC Rob Cameron.„V soutěži se hodnotí nejen řemeslná kvalita zpracování, ale také výjimečnost tématu a společenský přínos hodnoceného příspěvku. Proto jsou mezi porotci i uznávaní spisovatelé, filmaři, sociologové, politologové a veřejně činné osobnosti dalších oborů, kteří práci novinářů dennodenně sledují," uvedl ředitel Nadace Open Society Fund Praha Robert Basch.Mezi porotci je tak opět dokumentaristka Olga Sommerová a nově také známý slovenský sociolog Martin Bútora, vědkyně Helena Illnerová a předsedkyně uznávaného hospicového sdružení Cesta domů Martina Špinková.Novinkou letošní soutěže je Cena Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky, o kterou se utkají studenti a mladí lidé do 30 let s nápadem, jak nejlépe zanalyzovat vybraná veřejná data a najít v nich nové souvislosti. Jejich projekty bude hodnotit bývalá ředitelka divize nových médií v České televizi Pavlína Kvapilová a redaktoři z datažurnalistického týmu serveru iHNED.cz Petr Kočí a Adam Javůrek, kteří vítězi později pomohou jeho nápad uskutečnit.

Související

Více souvisejících

novináři Olga Sommerová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy