Znojemské i Pálavské vinobraní měly rekordní návštěvnost

Znojmo/Mikulov (Břeclavsko) - Na Znojemském historickém vinobraní letos předběžně napočítali na 80.000 návštěvníků, což je jedna z nejvyšších návštěvností posledních mnoha let. Absolutní předloňský rekord překonali v Mikulově, kde na souběžně konané Pálavské vinobraní přišlo 53.000 zájemců, o 1000 více. Čísla jsou výrazně vyšší než loni, kdy pršelo. Letos pořadatelům přálo počasí a centra obou historických měst byla zcela zaplněná, vyplývá z vyjádření organizátorů pro ČTK.

"Obrovský zájem nás až překvapil. Jsme rádi a potvrzuje se, že koncept vinobraní je správný. Klademe důraz na jeho historickou podobu, máme multižánrové scény a historické scény. Stále velkým tahákem je průvod s téměř 500 účastníky. Snažíme se každý rok, aby měli lidé nové zážitky. Loni to byla ulička chudiny, letos vinný trh, který měl úžasnou atmosféru," řekl Jaroslav Chaloupecký ze Znojemské besedy.

Velký úspěch měl u návštěvníků Znojma také nápad rozhazovat mezi diváky z průvodu postříbřené a pozlacené mince. Poprvé se také vinobraní ve Znojmě protáhlo až do neděle, kdy už nebylo potřeba platit vstupné a měla být odpočinková. "Zůstala jediná scéna u kostela svatého Mikuláše, kde hrála cimbálka a hrála se divadelní představení pro děti. Bylo tam celý den plno," řekl Chaloupecký.

Pro Mikulovské je rekord úspěchem. "Zvlášť, když jsou v regionu tři podobné velké akce. Kromě Znojma bylo vinobraní ještě v Uherském Hradišti a jednodenní bylo i ve Strážnici. Asi je to tím, že jižní Morava v současnosti táhne," řekla za organizátory Lenka Křivánková. Aby takové množství lidí malý Mikulov pojal, snaží se pořadatelé program rozmělnit. "Aby lidé pořád korzovali a nikde se nám to nezašpuntovalo. Což se podařilo a věříme, že si to lidé užili," doplnila Křivánková.

Ač se obě vinobraní konala společně, pořadatelé se jako konkurenci nevnímají, o čemž svědčí i velké návštěvy. Podle nich lidé zpravidla jezdí tam, kde jsou zvyklí, případně jedou v pátek na jedno místo a v sobotu na druhé. V Mikulově už také před lety prohlásili, že 50.000 lidí je na malé městečko až až. Ubytovací kapacity jsou navíc vyprodané i v širokém okolí dlouho dopředu.

Související

Znojemské historické vinobraní

Znojemské historické vinobraní letos navštívilo přes 80 tisíc lidí

Znojmo - Znojemské historické vinobraní letos přilákalo podle předběžných propočtů více než 84.000 lidí, uvedla dnes v tiskové zprávě vedoucí marketingu Znojemské Besedy Kamila Kolesová. Loni dorazilo asi 81.000 příznivců vína. Akce začala v pátek, dnes program končí, neděle je pro návštěvníky zdarma.

Více souvisejících

Znojemské vinobraní

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy