Znojemské vinobraní bude příští rok, hromadně se ruší dožínky. Organizátoři po celé ČR respektují výstrahu

Výstrahy před silnými lijáky a povodněmi způsobily zrušení celé řady akcí po celé České republice. Konat se nebudou jubilejní ročníky Znojemského vinobraní a Královehradeckých krajských dožínek. Zrušené akce ale hlásí různí organizátoři po celé zemi.

Kvůli hrozícím povodním byly zrušeny například tradiční a letos jubilejní Královehradecké krajské dožínky. „S politováním vám oznamujeme, že vzhledem k nepříznivému počasí a s ohledem na bezpečí vystavovatelů, návštěvníků a zvířat jsme se rozhodli letošní 20. Královéhradecké krajské dožínky 2024 zrušit,“ informovali organizátoři na Facebooku.

Hosté kvůli nepříznivému počasí nezavítají ani na Den Zlínského kraje, cyklisté nevyjedou na Ještěd. „Na počasí jsme krátcí. Letošní závěrečný díl Road Classics se neuskuteční v plánovaném termínu 14. září. Vzhledem k velmi nepříznivé předpovědi a vydané výstraze extrémního (nejvyššího) stupně nebezpečí ČHMÚ by nemohlo být zaručené bezpečí všech závodníků a organizátorů,“ uvedl projekt Road Classics s tím, že se závod odkládá na 19. října.

„Zdraví a bezpečnost závodníků – ale i organizátorů – je pro nás na prvním místě. V situaci, kdy je velká pravděpodobnost pádů stromů i lokálních záplav, by nebylo rozumné a zodpovědné organizovat jakoukoliv akci. Nehledě na to, že spolupracujeme se složkami IZS, které vzhledem k předpovědi čeká v regionu zřejmě mnoho jiné práce,“ popsal šéf projektu Jan Hejda.

Jesenicko bude podle meteorologů zasaženo velice silně, a tak cyklistický závod není jedinou zrušenou akcí. Například obec Písečná neoslaví 740 let. „Proběhne pouze páteční program, vernisáž výstavy fotografií a dokumentů z historie obce v tělocvičně budovy základní školy od 17 do 20 hodin,“ řekl starosta Jan Konečný Šumperskému deníku.

Dále jsou v oblasti zrušené nebo posunuté akce jako Tvarůžkové dožínky v Lošticích nebo Gulášobraní v Sobotíně. Dále je přesunutý běh ŠumpeRun. Do suchých prostor střední odborné školy se přesouvá Šumperský festival medu.

Odložen je třetí ročník Běhu a pochodu pro útulky v Olomouci. „Bohužel vás musíme informovat, že nedělní běh v Olomouci v rámci akce Běhejme a pomáhejme útulkům se neuskuteční. Vzhledem k očekávaným povodním a na základě doporučení vlády České republiky jsme nuceni běh přesunout na jiný termín,“ uvedl organizační tým.

Zrušena je ještě další dožínková slavnost Semilský pecen 2024. „Nejsme schopni přes přijatá bezpečnostní opatření garantovat bezpečnost návštěvníků … Nechceme se ‚bavit‘, když naše pomoc může být v tu chvíli třeba jinde,“ sdílelo na svém Facebooku Město Semily sdělení organizátorů.

Konat se nebude ani Znojemské vinobraní. „Bylo to těžké rozhodnutí, ale správné. Vzhledem k vývoji předpovědi počasí a po poradě s meteorology a bezpečnostními složkami jsme se rozhodli vinobraní přesunout na příští rok. Bezpečnost obyvatel a návštěvníků je pro nás na prvním místě a bylo by nezodpovědné nechat vinobraní proběhnout za každou cenu,“ shrnul starosta Znojma František Koudela.

Organizátorka Sportovních her seniorů 2024 Lenka Dražilová (ANO) musela akci na Blanensku také zrušit. „Bohužel i já musím vzhledem k předpovědi počasí zrušit plánované Sportovní hry seniorů v Lipůvce. Moc mě to mrzí, ačkoli je všechno připravené, jsou skutečnosti, které neovlivníme,“ popsala.

Město Ústí nad Orlicí pak zrušilo Město plné chutí. „Na základě rozhodnutí krizového štábu, který dnes zasedl na radnici, byla akce Město plné chuti čili koštuj[ou] zrušena úplně,“ informovalo město, které aktivovalo povodňovou komisi a podniká kroky k řešení krizových situací a minimalizaci případných škod.

Ve čtvrtek meteorologové rozšířili výstrahu před extrémními dešti a rizikem povodní o nové varování před silným větrem. Ten se očekává od pátečního večera do nedělního poledne na celém území kromě Plzeňského kraje. Dále se rozšířila územní platnost stávajících výstrah.

Stále platí varování, že v oblastech Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje může do neděle napršet více než 300 milimetrů srážek. Na zbytku Moravy a Slezska a také v některých částech severních, jižních a východních Čech se očekávají úhrny do 250 milimetrů.

Zbytek Čech by měl zasáhnout déšť s úhrny do 150 milimetrů. Relativně klidné počasí by mělo být pouze v západních Čechách. ČHMÚ předpokládá, že v důsledku těchto extrémních srážek dojde na značné části území k dosažení nebo překročení třetího stupně povodňové aktivity. 

Související

Více souvisejících

Počasí Znojemské vinobraní

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Demokracie ve světě upadá. Napadané jsou samotné volební procesy, zní ze zprávy

Globální pokles volební účasti a narůstající zpochybňování volebních výsledků ohrožují důvěryhodnost demokracie. Podle nového reportu volební účast klesla za posledních 15 let o deset procent a téměř polovina světových demokracií čelí zhoršování klíčových ukazatelů. Nejvíce napadané jsou přitom samotné volební procesy, včetně sčítání hlasů. Dále rostou rizika, jako je polarizace či autoritářství, která zasahují demokracie na celém světě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformace, fake news, ilustrační foto

Za hranicí absurdity. Dezinformátoři už zneužili i povodně

Antisystémový a dezinformační obsah během povodní škodí práci záchranářů a hasičů. Šiřitelé konspiračních teorií, nepravdivých a zavádějících informací využili strachu napříč českými občany, aby opět zaseli nenávist vůči vládě a státním institucím.

včera

včera

včera

Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

včera

Česko má to nejhorší za sebou. Povodně ale ještě neskončily

Česko má z hlediska srážek již to nejhorší za sebou, přesto povodňová situace potrvá ještě několik dní. Po zasedání Ústřední povodňové komise to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle něj Morava na hranici s Českou republikou doteče během úterý.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy