Příběhy ožívají na výstavě Trnkova zahrada 2

Praha - Výtvarníci Jan a Matyáš Trnkové otevřeli v pražské Malostranské besedě multimediální instalaci s názvem Trnkova Zahrada 2. Děti tak mají jedinečnou šanci zažít po boku moudrého trpaslíka, zlomyslného kocoura či přechytralé velryby jejich tajuplné příběhy a stát se na vlastní kůži hlavními hrdiny oblíbené dětské knihy Zahrada.

Umělecký ředitel Malostranské besedy David Hanzlík o výstavě říká: „Zahrada 2 je určena především dětem, ale i jejich rodiče a všechny dospělé upoutá její vizuální podoba. Mimo ni klade výstava důraz na interaktivitu, atraktivitu a akci s řadou animací a zvukových efektů. Máme otevřeno přes celý týden, přičemž víkendy se obecně vždy těší z větší návštěvnosti. Proto, chcete-li si výstavu užít naplno a mít větší klid na prozkoumávání jednotlivých atrakcí, neváhejte a přijďte s dětmi i ve všední den." 

Výstava se opírá o příběhy a ilustrace knižní Zahrady a zachovává veškeré výtvarné i literární kvality. Díky moderním technologiím jednotlivé postavy ožívají a všechny expozice tak dětem nabízí interaktivní zábavu. Výstavu za první měsíc navštívilo 10 000 návštěvníků, umístěna je v galerijním podkroví Malostranské besedy denně od pondělí do neděle mezi 10. a 18. hodinou a to až do 15. května.

„Interaktivita a hra je určitě dobrá cesta, jak přilákat děti do galerií. Na výstavách, kde musí jen poslouchat, dívat se na exponáty a nesmí na nic sahat, se zanedlouho začnou nudit a přestanou brzy vnímat. Naopak, propojíte-li umění s určitou formou zábavy, je pravděpodobnější, že se budou více zajímat a lépe si i dané informace zapamatují. A jen díky tomu, že je nějakým způsobem zabavíte, aktivně zapojíte a vtáhnete dovnitř. Důkazem toho je i Zahrada 2, u které jsme hned v prvním týdnu zaznamenali přes tisícovku návštěvníků," dodává Hanzlík.

Související

Trnkova Zahrada 2

Trnkova Zahrada 2 bude zahájena již za týden

Praha – V Galerii Malostranské besedy bude za týden otevřena interaktivní instalace Zahrada 2, která se pohybuje na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Zahrada Jiřího Trnky, jedna z nejoblíbenějších dětských knih vůbec, získává nyní v pražské Malostranské besedě audiovizuální podobu Originálního kybernetoskopu. Výstava probíhá od 16. února do 15. května, vstupné činí 120 Kč, snížené 70 Kč.

Více souvisejících

Jiří Trnka (umělec) výstavy Malostranská beseda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy