Galerie Portheimka oslaví čtyřicátiny slavného komiksového autora retrospektivní výstavou

Praha – Špičkový komiksový autor Karel Jerie vystaví průřez svým dílem v pražské Galerii Portheimka. Velká retrospektivě výstava nese název XL a vůbec poprvé nabídne pohromadě autorova velkoformátová malířská plátna.

Uznávaný komiksový autor a kreslíř Karel Jerie slaví čtyřicátiny. Galerie Portheimka k této příležitosti pořádá velkou retrospektivní výstavu s názvem XL, na níž budou vůbec poprvé vystavena autorova velkoformátová malířská plátna pohromadě. Nebudou chybět ani jeho komiksoví hrdinové – houbaři, dinosauři, magická uklízecí četa nebo hrdina Candide inspirovaný satirou francouzského osvícence Voltaira.

Návštěvníci výstavy se pomou také aktivně zapojit a spolupracovat na vytvoření velké komiksové kresby Anděl prochází Smíchovem, která vychází z dobových fotografií smíchovského zákoutí. Na výstavě si tak každý může nakreslit svého anděla strážného.

„Když se podíváme na velké obrazy Karla Jerie, zjistíme, že jsou to příběhy jakoby kouzlem zastavené do jednoho magického okamžiku. A pokud jde o jeho komiksy, najdeme v nich vždycky něco navíc. Svým osobitým zpracováním historických témat, jako je Candide, ale i král Oidipus, doba husitská, spor o pravost rukopisů či okupace Československa v roce 1968, autor systematicky přispívá ke všeobecné vzdělanosti. Což není vůbec samozřejmé v době, kdy jsou lidé zahlceni a méně čtou,“ říká kurátorka výstavy Pavla Petráková Slancová v tiskové zprávě.

„Houbaření mě opravdu dost fascinuje. Vidím v něm i symbol toho, jak lidé chtějí vytěžit z přírody, co se jen dá. Brát a žrát. Houby jsou však neuvěřitelně tajemný a inspirativní druh, který lze jen těžko cele postihnout. Proto se téma hub nese mojí tvorbou tak říkajíc jako červená nit - nebo možná jako červenobílá hlava muchomůrky,“ doplňuje Karel Jerie.

Autorovy velkoformátové obrazy o rozměrech až dvakrát čtyři metry budou vystaveny hned v přízemí Galerie Portheimka společně se zmíněným nedokončeným komiksovým příběhem Anděla procházejícího Smíchovem. V prvním patře pak budou na návštěvníky čekat originály komiksových stránek Karla Jerie jako Candide, Češi 1968, Zelený vlk a mnoho dalších.

„Oproti čtyřmetrovým plátnům můžou moje komiksové obrázky působit jako miniatury, jsem ale přesvědčen, že právě komiksové knihy jsou naprosto výjimečným koncentrátem emocí a energie. Komiks má v sobě prostě něco, co nenajdete v knize, filmu, obrazech ani v počítačových hrách. Na jedné výstavě tak mohou návštěvníci vidět to „největší“ a zároveň „nejmenší“ z mé tvorby. Co bude doopravdy tím největším a co nejmenším už záleží jen na jejich posouzení,“ říká Karel Jerie.

Kromě komiksů budou v galerii vystaveny i dobové fotografie starého Smíchova, které Jerie překreslil do komiksové podoby. „Před dvěma lety jsem se sice z Prahy odstěhoval, ale kdykoliv se sem vracím, je to právě Smíchov, který mě jako první vítá. A Anděl je něco jako vstupní brána. Právě andělé v různých podobách  jsou z témat, kterým se ve své tvorbě věnuji. Na výstavě jsou andělé zastoupeni jak v obrazech, tak v komiksech,“ vysvětluje autor.

Karel Jerie je významný český autor komiksů, malíř a ilustrátor. Na svém kontě má i samostatná komiksová alba z roku 2007 Oidipus Rex a Šifra mistra Hanky, na níž spolupracoval se scénáristou Tomášem Hibi Matějíčkem. Je také spoluautorem sborníků Inseminátor a O (ne) mrtvých jen dobré.

V roce 2006 spoluzaložil občanské sdružení na podporu komiksu Sequence. Za komiks Sbohem má lásko získal první cenu na Mezinárodním komiksovém festivalu v polské Lodži. V roce 2010 vyšla kniha jeho komiksů i obrazů s názvem Lovecká sezóna.

Výstava XL se koná od 7. dubna do 7. května 2017 v Galerii Portheimka v Praze.

Související

Elegantní hedvábný oděv podtrhuje křehkou ženskou krásu už po staletí

Park před pražskou galerií Portheimka ožije přehlídkou kimon

Praha – Krásu japonských kimon budou moci obdivovat návštěvníci komentované módní přehlídky, kterou pořádá galerie Portheimka. Na molu během Kimono show se představí vintage modely z dvacátých a třicátých let minulého století a z let takzvaného barevného období, kdy se japonská společnost otevřela evropské kultuře. Vstup na akci je zdarma.

Více souvisejících

Galerie Portheimka Karel Jerie komiksy výstavy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 54 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy