Praha – Galerie Portheimka připravila ve spolupráci s Muzeem gastronomie velkolepé hodování v podobě staročeských pochoutek. Galerie tak chce návštěvníkům ukázat, jak žili, a hlavně jedli naši předkové v době baroka.
V den státního svátku na svatého Václava si Galerie Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie připravila velkolepé hodování v podobě sladkých dezertů, voňavých pečínek a dobových nápojů. V parku před smíchovskou galerií můžete zažít slavnosti s titulem Sladké baroko a prostřednictvím staročeských pochoutek si vyzkoušet, jak žili a jedli naši barokní předkové.
V přilehlém parku Galerie Portheimka na Smíchově budou připraveny stánky se sladkým mlsáním v podobě palačinek, koláčů, moučníků, dortů, piškotů a pečiva. Můžete si dát i rožněné pečínky, jehněčí ragú a další masité pokrmy v duchu baroka. Odlehčenou verzi dezertů nabídne čerstvé, kandované i zavařené ovoce nebo také jako zmrzlina z ovocných šťáv. Nebudou chybět ani pamlsky v podobě mandlí a ořechů v karamelu nebo pravého marcipánu.
Naši barokní předkové se neobešli bez vína či piva. „Výroba obou moků se tehdy kultivovala a na trh se tak dostaly nové druhy a chutě. Ve stejné době se objevila kromě cukru také káva a čokoláda, která na Portheimce nebude chybět. Z tohoto období pocházejí také sorbety, smetanová zmrzlina a ovocné šťávy, které doplní nápojovou nabídku,“ vypočítává Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie, které se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí.
„Na Portheimce, která je sama skvostným příkladem barokní architektury, rádi vítáme nejen zájemce o dobré jídlo a pití, ale také všechny zájemce o historii, kterou chceme veřejnosti i tímto velmi příjemným způsobem přiblížit,“ láká návštěvníky Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka.
Letošními barokními hody galerie naváže na gurmánskou slavnost Hodujeme s Karlem IV., kterou na stejném místě pořádala přesně před rokem. Loni si zde návštěvníci mohli pro změnu vyzkoušet kulinářské speciality ze středověku. Letos bude hodování doplněno i o dobovou hudbu a doprovodný program pro děti. Pro ty bude v parku postavena barokní cesta, na jejímž konci bude čekat sladká odměna z piškotového těsta.
Pro baroko je typická zdobnost a velkolepost. Sladkosti ale nebyly zdaleka pro všechny. „Cukr začal být dostupnější, ne však pro běžné domácnosti. Pro vyšší vrstvy to však byla absolutní lahůdka,“ dodává Nina Provaan Smetanová. Pro kuchaře pracující pro významné šlechtické rody proto byly sladké recepty velkou výzvou. Jeden z nejslavnějších kuchařů 17. století Francois Pierre Sieur de la Varenne se zapsal do dějin, když ve své knize Le Confiturier Francais soustředil recepty na výrobu zavařenin, ovocných šťáv s cukrem a dalších sladkých dobrot.
V českých šlechtických kuchyních se cukrové speciality objevily ve stejnou dobu jako v okolních zemích. Velkou zásluhu na tom měly ženy, které se vzájemně inspirovaly a staly se propagátorkami cukrových specialit. A také poprvé vystoupily se svým uměním na veřejnost. Už na konci 16. století vznikla Kuchařská rukopisná kniha Polyxeny z Lobkowicz, skládající se převážně z receptů na sladkosti. O padesát let později se objevila kuchařka s názvem, který hovoří sám za sebe: Kniha kuchyňská cukrová o všelijakých kaších, polívkách, krmích, dortích, marcipáních, koláčích, piškotích, preclících a o všelijakých takových dobrých věcí.
Gurmánské slavnosti Sladké baroko se uskuteční ve čtvrtek 28. září 2017 od 10 do 17 hodin v parku před Galerií Portheimka na Smíchově.
Související

Park před pražskou galerií Portheimka ožije přehlídkou kimon

Galerie Portheimka oslaví čtyřicátiny slavného komiksového autora retrospektivní výstavou
Galerie Portheimka , výstavy , Praha , kultura , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 33 minutami

Američtí demokraté jsou po porážce Harrisové v koncích. Nedokáží oslovit ani své voliče
před 1 hodinou

Ukrajina "souhlasila" s uspořádáním prezidentských voleb, prohlásil Witkoff. Důkazy nemá
před 2 hodinami

Čína zvažuje, že pošle své vojáky na Ukrajinu
před 4 hodinami

Zemřel slavný slovenský herec Štefan Kvietik
před 5 hodinami

SOCDEM neví, co s volbami. Se Zelenými nechce, o ANO mlčí
před 6 hodinami

Situace je nejhorší za půl roku. Izrael po raketové palbě zútočil na Hizballáh
před 7 hodinami

Záhadný útok na ruskou plynárenskou stanici: Může za něj Ukrajina nebo Rusko?
před 8 hodinami

Předpovídat počasí je stále složitější. Meteorologové museli zavést nový pojem
před 9 hodinami

Jan Zahradil po 34 letech končí v ODS
před 10 hodinami

Ukončit válku za den? Trump poprvé připustil, že předvolební slib nesplnil
včera

TELH čtvrtfinále: Sparta porazila Třinec v prodloužení 4:3, Hradec srovnal
včera

Dubnové důchody doprovodí změny. Reagovat musí i pošťáci
Aktualizováno včera

Česko se rozloučilo se zpěvákem Josefem Zímou
včera

Policisté z kauzy napadení dívky v Praze vyvázli s podmínkami
včera

Počasí o víkendu: Za zimou musíte na hory. Podmínky se zhoršují
včera

Politico: Trump v úřadu je stejný zlom pro svět, jako 11. září a Berlínská zeď
včera

Řízená střela dlouhého doletu Neptun je ukrajinským esem v rukávu
včera

Jak urovnat spor se Slovenskem? EU zvažuje využití rozsáhlých podzemních zásobníků na Ukrajině
včera

Kdo se postaví Izraeli? Odpověď je smutná a jednoduchá
včera
Měla to být nejzábavnější AI na světě. Muskův chatbot Grok rozložil Indii, zasáhnout musela i vláda
Zdánlivě nevinná otázka na sociální síti X (dříve Twitter) spustila v Indii nečekanou digitální lavinu. Uživatel s přezdívkou Toka se Groka zeptal, zda by vypsal deset jeho nejlepších „mutuals“, tedy uživatelů, kteří se navzájem sledují a reagují na své příspěvky. Když chatbot odpověď chvíli zdržoval, Toka neudržel nervy a použil několik expresivních slov.
Zdroj: Libor Novák