Praha – Galerie Portheimka připravila ve spolupráci s Muzeem gastronomie velkolepé hodování v podobě staročeských pochoutek. Galerie tak chce návštěvníkům ukázat, jak žili, a hlavně jedli naši předkové v době baroka.
V den státního svátku na svatého Václava si Galerie Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie připravila velkolepé hodování v podobě sladkých dezertů, voňavých pečínek a dobových nápojů. V parku před smíchovskou galerií můžete zažít slavnosti s titulem Sladké baroko a prostřednictvím staročeských pochoutek si vyzkoušet, jak žili a jedli naši barokní předkové.
V přilehlém parku Galerie Portheimka na Smíchově budou připraveny stánky se sladkým mlsáním v podobě palačinek, koláčů, moučníků, dortů, piškotů a pečiva. Můžete si dát i rožněné pečínky, jehněčí ragú a další masité pokrmy v duchu baroka. Odlehčenou verzi dezertů nabídne čerstvé, kandované i zavařené ovoce nebo také jako zmrzlina z ovocných šťáv. Nebudou chybět ani pamlsky v podobě mandlí a ořechů v karamelu nebo pravého marcipánu.
Naši barokní předkové se neobešli bez vína či piva. „Výroba obou moků se tehdy kultivovala a na trh se tak dostaly nové druhy a chutě. Ve stejné době se objevila kromě cukru také káva a čokoláda, která na Portheimce nebude chybět. Z tohoto období pocházejí také sorbety, smetanová zmrzlina a ovocné šťávy, které doplní nápojovou nabídku,“ vypočítává Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie, které se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí.
„Na Portheimce, která je sama skvostným příkladem barokní architektury, rádi vítáme nejen zájemce o dobré jídlo a pití, ale také všechny zájemce o historii, kterou chceme veřejnosti i tímto velmi příjemným způsobem přiblížit,“ láká návštěvníky Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka.
Letošními barokními hody galerie naváže na gurmánskou slavnost Hodujeme s Karlem IV., kterou na stejném místě pořádala přesně před rokem. Loni si zde návštěvníci mohli pro změnu vyzkoušet kulinářské speciality ze středověku. Letos bude hodování doplněno i o dobovou hudbu a doprovodný program pro děti. Pro ty bude v parku postavena barokní cesta, na jejímž konci bude čekat sladká odměna z piškotového těsta.
Pro baroko je typická zdobnost a velkolepost. Sladkosti ale nebyly zdaleka pro všechny. „Cukr začal být dostupnější, ne však pro běžné domácnosti. Pro vyšší vrstvy to však byla absolutní lahůdka,“ dodává Nina Provaan Smetanová. Pro kuchaře pracující pro významné šlechtické rody proto byly sladké recepty velkou výzvou. Jeden z nejslavnějších kuchařů 17. století Francois Pierre Sieur de la Varenne se zapsal do dějin, když ve své knize Le Confiturier Francais soustředil recepty na výrobu zavařenin, ovocných šťáv s cukrem a dalších sladkých dobrot.
V českých šlechtických kuchyních se cukrové speciality objevily ve stejnou dobu jako v okolních zemích. Velkou zásluhu na tom měly ženy, které se vzájemně inspirovaly a staly se propagátorkami cukrových specialit. A také poprvé vystoupily se svým uměním na veřejnost. Už na konci 16. století vznikla Kuchařská rukopisná kniha Polyxeny z Lobkowicz, skládající se převážně z receptů na sladkosti. O padesát let později se objevila kuchařka s názvem, který hovoří sám za sebe: Kniha kuchyňská cukrová o všelijakých kaších, polívkách, krmích, dortích, marcipáních, koláčích, piškotích, preclících a o všelijakých takových dobrých věcí.
Gurmánské slavnosti Sladké baroko se uskuteční ve čtvrtek 28. září 2017 od 10 do 17 hodin v parku před Galerií Portheimka na Smíchově.
Související
Park před pražskou galerií Portheimka ožije přehlídkou kimon
Galerie Portheimka oslaví čtyřicátiny slavného komiksového autora retrospektivní výstavou
Galerie Portheimka , výstavy , Praha , kultura , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Lidé si přejí, aby původce zla zemřel, vzkázal Zelenskyj ve vánočním projevu Putinovi
včera
Nejvlivnější osobou v Evropě je Trump, ukazuje prestižní žebříček
včera
Ukrajinská armáda provedla raketami Storm Shadow masivní úder na ruskou energetickou infrastrukturu
včera
Pentagon: Čína v roce 2027 rozpoutá válku s Tchaj-wanem
včera
Izraelská policie zatkla palestinského muže. Převlékl se za Santa Clause
včera
Předvánoční úspěchy českých sportovců, které dávají naději směrem k Zimním olympijským hrám
včera
Ještě v neděli závodil, před Štědrým dnem ho našli v hotelu. Zemřel biatlonista Bakken
včera
Zůna ukázal SPD tvrdou realitu. Bohužel však skončil dříve, než vůbec začal
včera
Na Kilimandžáru se zřítil vrtulník s pěti lidmi na palubě. Mezi mrtvými jsou čeští turisté
včera
Papež vyzval Ukrajinu a Rusko, aby zasedly k jednomu stolu a začaly jednat
včera
Soud poslal MMA zápasníka Karlose Vémolu do vazby
včera
Turecko zadrželo stovku sympatizantů Islámského státu. Chystali teroristické útoky během novoročních oslav
včera
Islámský stát v tichosti opět sílí. Vytváří statisíce nových uprchlíků
včera
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
včera
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
včera
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
24. prosince 2025 21:48
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
24. prosince 2025 21:26
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
24. prosince 2025 19:52
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
24. prosince 2025 18:44
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal najevo novou ochotu ke kompromisům v klíčových bodech, které dosud brzdily mírový proces s Moskvou. Během úterního setkání s novináři detailně popsal dvacetibodový plán, který označil za základní politický dokument mezi Ukrajinou, Amerikou, Evropou a Ruskem. Podle jeho slov je nyní míč na straně Kremlu, od kterého Kyjev očekává vyjádření po středečním jednání amerických zástupců s ruskou stranou.
Zdroj: Libor Novák