Praha – Galerie Portheimka připravila ve spolupráci s Muzeem gastronomie velkolepé hodování v podobě staročeských pochoutek. Galerie tak chce návštěvníkům ukázat, jak žili, a hlavně jedli naši předkové v době baroka.
V den státního svátku na svatého Václava si Galerie Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie připravila velkolepé hodování v podobě sladkých dezertů, voňavých pečínek a dobových nápojů. V parku před smíchovskou galerií můžete zažít slavnosti s titulem Sladké baroko a prostřednictvím staročeských pochoutek si vyzkoušet, jak žili a jedli naši barokní předkové.
V přilehlém parku Galerie Portheimka na Smíchově budou připraveny stánky se sladkým mlsáním v podobě palačinek, koláčů, moučníků, dortů, piškotů a pečiva. Můžete si dát i rožněné pečínky, jehněčí ragú a další masité pokrmy v duchu baroka. Odlehčenou verzi dezertů nabídne čerstvé, kandované i zavařené ovoce nebo také jako zmrzlina z ovocných šťáv. Nebudou chybět ani pamlsky v podobě mandlí a ořechů v karamelu nebo pravého marcipánu.
Naši barokní předkové se neobešli bez vína či piva. „Výroba obou moků se tehdy kultivovala a na trh se tak dostaly nové druhy a chutě. Ve stejné době se objevila kromě cukru také káva a čokoláda, která na Portheimce nebude chybět. Z tohoto období pocházejí také sorbety, smetanová zmrzlina a ovocné šťávy, které doplní nápojovou nabídku,“ vypočítává Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie, které se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí.
„Na Portheimce, která je sama skvostným příkladem barokní architektury, rádi vítáme nejen zájemce o dobré jídlo a pití, ale také všechny zájemce o historii, kterou chceme veřejnosti i tímto velmi příjemným způsobem přiblížit,“ láká návštěvníky Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka.
Letošními barokními hody galerie naváže na gurmánskou slavnost Hodujeme s Karlem IV., kterou na stejném místě pořádala přesně před rokem. Loni si zde návštěvníci mohli pro změnu vyzkoušet kulinářské speciality ze středověku. Letos bude hodování doplněno i o dobovou hudbu a doprovodný program pro děti. Pro ty bude v parku postavena barokní cesta, na jejímž konci bude čekat sladká odměna z piškotového těsta.
Pro baroko je typická zdobnost a velkolepost. Sladkosti ale nebyly zdaleka pro všechny. „Cukr začal být dostupnější, ne však pro běžné domácnosti. Pro vyšší vrstvy to však byla absolutní lahůdka,“ dodává Nina Provaan Smetanová. Pro kuchaře pracující pro významné šlechtické rody proto byly sladké recepty velkou výzvou. Jeden z nejslavnějších kuchařů 17. století Francois Pierre Sieur de la Varenne se zapsal do dějin, když ve své knize Le Confiturier Francais soustředil recepty na výrobu zavařenin, ovocných šťáv s cukrem a dalších sladkých dobrot.
V českých šlechtických kuchyních se cukrové speciality objevily ve stejnou dobu jako v okolních zemích. Velkou zásluhu na tom měly ženy, které se vzájemně inspirovaly a staly se propagátorkami cukrových specialit. A také poprvé vystoupily se svým uměním na veřejnost. Už na konci 16. století vznikla Kuchařská rukopisná kniha Polyxeny z Lobkowicz, skládající se převážně z receptů na sladkosti. O padesát let později se objevila kuchařka s názvem, který hovoří sám za sebe: Kniha kuchyňská cukrová o všelijakých kaších, polívkách, krmích, dortích, marcipáních, koláčích, piškotích, preclících a o všelijakých takových dobrých věcí.
Gurmánské slavnosti Sladké baroko se uskuteční ve čtvrtek 28. září 2017 od 10 do 17 hodin v parku před Galerií Portheimka na Smíchově.
Související
Park před pražskou galerií Portheimka ožije přehlídkou kimon
Galerie Portheimka oslaví čtyřicátiny slavného komiksového autora retrospektivní výstavou
Galerie Portheimka , výstavy , Praha , kultura , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 48 minutami
Dětské osudy, které lámou srdce. Život v Gaze připravuje děti o sny i končetiny
před 1 hodinou
Severokorejští vojáci jsou vybaveni falešnými ruskými vojenskými dokumenty
před 2 hodinami
Kreml zveřejnil detaily schůzky Putina s Ficem
před 3 hodinami
Politico: Vítězem voleb v Rumunsku je Putin
před 4 hodinami
Z jádra EU do pozice vyvrhela. Orbán i Fico začali hledat nepřátele společně
před 5 hodinami
12 tisíc nestačí. Kim pošle Putinovi další vojáky
před 5 hodinami
Čelí zneužívání i týrání. Na školách v USA umírají tisíce dětí původních obyvatel Ameriky
před 6 hodinami
Ivanka Trumpová definitivně končí s politikou
před 7 hodinami
Asadova manželka odmítá žít v Rusku. Podala žádost o rozvod
před 8 hodinami
Ukrajina už vyřadila z boje 1100 severokorejských vojáků
před 10 hodinami
Počasí na Štědrý den: Bílé Vánoce budou jen někde, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
Aktuální česká biatlonová jednička mezi ženami Markéta Davidová drží v současném průběžném pořadí páté místo poté, co mimo jiné hned v úvodu sezóny ve finském Kontiolahti po třech letech ovládla sprint a v dalším ze závodů se vešla do první desítky. Zdálo se tak, že bude přinášet opět radost českým fanouškům, jenže do slibně rozjeté sezóny nakonec přichází brzda v podobě vyhřezlé ploténky. V sobotu přišla příznivá zpráva alespoň v tom, že Davidová zatím nemusí kvůli tomu na operaci a to i díky dobře probíhající konzervativní léčbě.
Zdroj: David Holub