Galerie Arthouse Hejtmánek bude dražit Kokoschku. Vyvolávací cena je 35 milionů korun

Praha – Galerie Arthouse Hejtmánek připravuje další zahradní aukci, na níž kromě kvalitních obrazů známých i teprve objevovaných umělců bude dražit i unikátní starožitnosti a nábytek. Z téměř dvou set položek je nejvýše draženým objektem obraz Praha Oskara Kokoschky – vyvolávací cena je 35 milionů korun.

Pražská galerie Arthouse Hejtmánek pořádá v pořadí již šestou aukci obrazů i unikátů z oblasti starožitností, nábytku a uměleckých řemesel, které lákají sběratele starého i současného umění. Aukce se bude konat již tradičně venku v malebné galerijní zahradě bubenečské vily. Dražit se bude 195 položek a celková vyvolávací cena přesáhne 63 milionů korun.

Největším „tahákem“ aukce a zároveň nejvýše draženou položkou je obraz Praha Oskara Kokoschky. Neobvyklý pohled na pražské panorama Kokoschka zachytil z okna svého ateliéru na jaře roku 1937. Obraz pochází z významné pražské sbírky a je autorovým druhým nejrozměrnějším plátnem z cyklu pohledů na Prahu. Vyvolávací cena je 35 milionů korun.

„Trh s uměním prožívá konjunkturu a sběratelé i investoři stále prahnou po kvalitních dílech od známých umělců. Přesto se jako galerie dál orientujeme na hledání a objevování zajímavých děl i od zatím méně známých autorů, kteří u nás pak dosahují vynikajících výsledků. Velmi dobře dokážeme prodat i starožitnosti, plastiky, design a další krásné předměty „z denního života“. Ty budou z hlediska obratu vždy patřit k drobnějším položkám, potěší ale srdce mnoha znalců a sběratelů, k nimž se počítáme i my,“ říká galerista Tomáš Hejtmánek, který je sám vášnivým sběratelem.

Staré umění v aukci zastoupí například dřevěná plastika z druhé poloviny 15. století, Madona s Ježíškem, jejíž vyvolávací cena je 380 tisíc korun. Zájem sběratelů přitahuje také polychromované modelletto Křest Krista z okruhu slavného barokního sochaře Ferdinanda Maxmiliána Brkoffa ze začátku 18. století. Vyvolávací cena je 470 tisíc korun.

Aukce manželů Tomáše a Marie Hejtmánkových dále nabídne díla Václava Brožíka, Josefa Mařatky, Emila Filly, Josefa Šímy, Zdeňka Buriana nebo Oty Janečka. Mezi nejcennější položky patří obraz Ovce na pastvě Václava Brožíka, obraz Letní krajina Jana Honsy nebo třeba Anděl Františka Urbana.

Mezi položkami najdeme i díla z období české moderny. Je to například expresivní olej Karla Černého s názvem Naříkající dívka nebo obraz Deštníkář od Bohumíra Matala. Umění generace šedesátých let zastupuje například olej Pták Moa od populárního „pravěkého“ malíře Zdeňka Buriana.

Výjimečnou položkou z oblasti užitého umění je pak třídílná ložnice navržená slavným architektem Dušanem Jurkovičem pro dívčí penzion Vesna v Brně. Soubor nábytku se zachovanými původními prvky a v perfektním stavu se bude dražit od sta tisíc korun.

Galerie Arthouse Hejtmánek je jedna z mála aukčních síní v České republice, která se neorientuje jen na klasickou auční nabídku umění, ale nabízí také zajímavé a cenné kusy z oblasti uměleckého řemesla a designu. Prostory síně slouží také jako prodejní galerie. Na trhu působí pět let a za tuto krátkou dobu se zařadila mezi pět nejvýznamnějších aukčních domů u nás a získala několik aukčních rekordů. Dosud se zde vydražila díla za více než 200 milionů korun. Galerii vedou manželé Tomáš a Marie Hejtmánkovi.

Aukce se uskuteční ve čtvrtek 1. června od 16 hodin v galerii Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči. Předaukční výstava se koná od 15. do 31. května, otevřena bude denně od 10 do 18 hodin.

Související

Více souvisejících

Galerie Arthouse Hejtmánek aukce Obrazy Nábytek výstavy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy