Obraz Ajvazovského se v galerii Arthouse Hejtmánek vydražil téměř za 19 milionů

Praha - Minulý týden se v Arthouse Hejtmánek konala večerní aukce, která přinesla nové aukční rekordy. Největší pozornost přitahovala nejvýše dražená položka, obraz Bouře na moři od Ivana Konstantinoviče Ajvazovského, který se nakonec vydražil za necelých devatenáct milionů.

Čtvrteční večerní aukce v pražské galerii Arthouse Hejtmánek přinesla nové aukční rekordy. Nejvýše draženou položkou byl rozměrný obraz Bouře na moři z roku 1889 od slavného ruského malíře, Ivana Konstantinoviče Ajvazovského. Startovací částka jedenácti milionů korun se nakonec vyšplahala na necelých devatenáct milionů, což je dosud nejvyšší cena za dílo tohoto malíře dosažená na českém trhu.

Na aukci se dražilo celkem 149 položek a celková částka vydažených děl činila 51 688 160 korun. Svého nového aukčního maxima se dočkalo i umělecké dílo Bedřicha Stefana. Jeho unikání bronzová socha auta Bugatti byla vydražena za 558 000 korun. Mezi další prodaná díla za nejvyšší ceny patří i dřevěná plastika Prostor Jiřího Seiferta za 210 000 Kč. Na svůj autorský rekord dále dosáhl Jan Jakub Hartmann dílem Alegorie Vzduchu vydraženým za 1 736 000 korun, což je u tohoto barokního malíře nejlepší výsledek na českém aukčním trhu. 

Aukce nabídla i zcela ojedinělý obraz Přebíračka malíře a sochaře Jiřího Sopka, který se ze 120 000 Kč rychle vyšplhal až na konečných 620 000 korun a rovněž tak překonal autorovo tuzemské aukční maximum. Moderní malba byla zastoupena významným dílem Krajina od Josefa Šímy z roku 1964, která se z částky 1 500 000 korun dostala až na konečných 2 852 000 korun. Zaujalo také iniciační dílo Magdaleny Jetelové Das Fenster, které zrcadlí celou autorčinu budoucí tvorbu. Prodalo se v novém autorském rekordu za 682 000 korun.

Za velmi solidní cenu se vydražilo dílo Konstantina Makovského Podobizna mladé Římanky. Dílo jednoho z výrazných představitelů ruského malířství 19. století se z vyvolávací ceny 400 000 korun vyšplhalo na 1 054 000 korun. Dosáhlo tak druhé nejvyšší ceny za obraz tohoto autora na českém aukčním trhu. Zájmu dražitelů se dočkal dále Jiří Kolář a jeho chiasmáž na dřevě, kterou si nový majitel odnesl za 409 200 korun.

Sám galerista Tomáš Hejtmánek hodnotí aukci jako velmi úspěšnou „Večerní aukce nabídla díla cenná i překvapivá, tím pádem i sběratelsky přitažlivá. Rozhodně lze dnešní aukci zařadit mezi ty úspěšné,“ říká Tomáš Hejtmánek, jehož aukční síň Arthouse drží několik rekordů právě v prodeji starého užitého umění.

Na aukci se dražila i lákavá sochařská díla. Vůbec nejdráže prodávaným sochařským dílem v aktuálně pořádané aukci byla mramorová socha Po koupeli z 19. století od významného francouzského sochaře Jamese Pradiera, který vytvořil i náhrobek pro Napoleona Bonaparta v Paříži. Vášnivá licitace skončila částkou 2 108 000 korun. Zájem mezi sběrateli vzbudila i krásná socha pozdně gotické madony od neznámého rakouského mistra, která se vydražila za 1 178 000 korun. 

Tradičně silnou sekcí byly u Hejtmánků starožitnosti, v jejichž dražbách drží síň už řadu prvenství. Očekávaného maxima dosáhl figurální bronzový šestiramenný lustr z roku 1600 za 1 860 000 korun. Za pozornost rozhodně stojí i prodej habánské keramiky, kdy například habánský džbánek vystoupal z vyvolávacích 75 000 korun na sumu 347 200 korun.  Zaujaly i dvě kubistické židle Pavla Janáka vydražené za celkovou sumu 396 800 korun.   

Galerie Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Čechách orientuje nejen na klasickou aukční nabídku umění, ale nabízí i zajímavé a cenné kusy z oblasti uměleckého řemesla a designu. Její prostory slouží také jako showroom pro koupi a prodej uměleckých předmětů. Přestože na trhu působí pouhých pět let, její obrat ji na českém trhu vynesl mezi pět nejvýznamnějších aukčních domů u nás a je držitelem řady aukčních rekordů. Celkem se zde vydražila díla za více než 350 000 000 korun.

Související

Více souvisejících

Galerie Arthouse Hejtmánek dražby aukce Obrazy kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy