Kokoschkův obraz Praha se prodal za více než 52 milionů

Praha – Ve čtvrtek pořádal Arthouse Hejtmánek tradiční zahradní aukci. Nejlákavější draženou položkou byl obraz Praha Oskara Kokoschky, který se nakonec vydražil za více než 52 milionů korun. Padl tak rekord nejvyšší ceny za dílo tohoto malíře na českém trhu. Celková částka všech vydražených děl se vyšplhala na téměř 94 milionů korun.

Na čtvrteční zahradní aukci v Arthouse Hejtmánek padaly rekordy. Nejlákavější položkou byl obraz Praha Oskara Kokschky, který malíř vytvořil v letech 1936 a 1937 ve svém ateliéru na vltavském nábřeží. Dramatické dílo, které spojuje autorovu fascinaci českým městem i jeho předtuchu blížící se války, startovalo na částce 35 milionů. Obraz se nakonec prodal za 52 080 000 korun, což je dosud nejvyšší cena za Kokoschkovo dílo na českém trhu. Celková částka vydražených děl činila 93 993 240 korun.

Za vysoké sumy se dále vydražil obraz Ovce na pastvě Václava Brožíka, který šel do aukce s vyvolávací cenou 1 200 000 korun a prodal se za 3 348 000 korun. Za stejnou sumu se vydražil i obraz Stromovka Kamila Lhotáka, který startoval na 600 000 korun. Za více než dva miliony se vydražil obraz V Yerres Josefa Šímy, téměř dvou milionů dosáhl obraz Pták Moa populárního malíře Zdeňka Buriana a za milion sedm set tisíc se prodal obraz Naříkající dívka Karla Černého.

Aukčních rekordů na tuzemském trhu se kromě Kokoschky dočkal i Max Oppenheimer s olejem Pletoucí děvčátku (1 736 000 Kč), Bohumír Matal s obrazem Deštníkář (1 736 000 Kč), František Urban se secesní malbou Anděl (1 364 000 Kč), Jan Honsa s krajinomalbou Letní krajina (992 000 Kč) nebo Ota Janeček, jeho obraz Adam a Eva dosáhl 682 000 korun.

„Naprostá většina z nabízených obrazů i děl z oblasti starožitností, nábytku, plastik či krásný předmětů „z denního života“ našla na aukci své nové majitele, což svědčí jak o kvalitě, tak o pestrosti letošní kolekce. Trh s uměním je na vrcholu. Sběratelé i investoři umí ocenit kvalitní díla známých, ale i méně známých autorů, které pro ně systematicky objevujeme,“ říká Tomáš Hejtmánek, jehož aukční síň drží několik rekordů právě v prodeji starého a užitého umění.

Kromě obrazů se u Hejtmánků dražily i starožitnosti, umělecká řemesla a nábytek. Nejdráže prodanou starožitností se stal konvolut starých tisků v čele s čtyřdílným svazkem Civitates Orbis Terrarum. Atlas z konce šestnáctého století obsahující přes dvě stě rytin světových měst se vydražil za 1 612 000 korun.

Již tradiční a v pořadí šestá aukce se v opět konala v Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči v galerijní zahradě. Zájemci o umění vybírali z téměř dvou ser položek z kolekce cenných starožitností, výtvarných děl, nábytku a uměleckých řemesel od patnáctého do jednadvacátého století.

Související

Více souvisejících

Galerie Arthouse Hejtmánek dražby Obrazy kultura Umění aukce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy