Kontroverzní výstava v Česku: Nahé ženy budí emoce právem

REPORTÁŽ - Praha přivítala výstavu nahých žen, která vám vyrazí dech. Specifická atmosféra a lidské bytosti doslova na dosah ruky. Zároveň však cítíte, že se všichni dobře baví - jak modelky, tak návštěvníci. Propojení s BDSM je zajímavé a pro někoho i vkusné. Ať už jste fanoušky nahoty, nebo tam zabloudíte jen omylem, je to zážitek, který si budete ještě dlouho pamatovat. Ať už v dobrém či ve zlém.

Tajemná a kontroverzní výstava je příznačně pořádána v podzemí. Prostory antikvariátu DUP39 naplnily dekadentní fotografie Petra Jedináka, odlitky sochaře Slavomíra Gibeje a především nahé a polonahé ženy v nejrůznějších rolích a pózách.

Při vstupu se nevyhnu pečlivé kontrole a nabušené gorily se skrývají i v temných zákoutích prostoru výstavy. Bezpečí dívek je nadevše. S jedním sekuriťákem jsem se bavil a prý jich tam je celkem 14. O jednoho více, než vystavovaných modelek. 

Hned po vstupu na vás dýchne ta atmosféra. A to ještě nejsme u hlavního objektu zájmu. Ve vyšším patře jsou "jen" obrazy a sochy. Už ty mají něco do sebe. Jenže výstava neživých objektů s erotickou tématikou není nic nového, těch už bylo. Kdepak, je čas sejít do nejnižšího patra a posunout zážitek na novou úroveň.

Ticho

Nejúžasnější je to ticho. Čekal jsem nějakou lascivní hudbu, nebo alespoň jemné podkreslení klavírem. Jenže organizátoři to vystihli. Jen ticho, šikovné nasvícení střídající šero a nahé dívky. Mnoho návštěvníků se zarazilo ve dveřích a zmrzlo údivem. Mohli byste slyšet spadnout špendlík. Místo toho se sálem rozlehlo jemné zašustění bičíku.

Některé modelky zvědavě pokukují, jiné vás probodávají smyslným pohledem, další jsou ponořené do hlubokého soustředění a plně vložené do síly momentu. Dívek je celkem 39 a na každé hodinu a půl dlouhé várce návštěvníků jich je k vidění 13, zbytek odpočívá. Neumím odhadnout, jak budou vypadat v sobotu večer, po třech dnech a tisících návštěvníků. Ale v den první? Očekávání, nesmělost, elektrizující nadšení.

Návštěvníci se rozprchávají do místnosti a já s nimi. Obejdu a vyfotografuji všechny "exponáty". Než dokončím své kolečko, polovina z nich změnila polohu a můžu jít nanovo. Ze všech hodin a půl mého života tahle ubíhá jako jedna z nejrychlejších. Trochu mě mrzí, že bez blesku není nic vidět a s bleskem nevynikne šero a tajuplnost obklopující nahá těla. Nedá se nic dělat, lepší, než nic.

Nejaktivnější v pohybu je pár na samém okraji, který jako jediný obsahuje muže. Muž má na tváři výraz smrtícího soustředění, pracuje s drobnou dívkou a několika metry lana. Převazuje jí do různých poloh a dívka sténá. Obávám se, že snad bolestí. Ne, je to blahem, ujišťuje mě. Tvoří již nějakou dobu pár i v reálném životě. Fascinující, je nemožné odtrhnout oči. Nakonec si beru alespoň kontakt. Jen v dvouminutová výměně slov jsem pochopil, že mezi svázanou dívkou a mužem s provazem panuje hluboké spojení. Později bych ho rád prozkoumal, snad i v samostatném rozhovoru.

V některých částech sálu není tolik napětí. Dívky se smějí, laškují, srší z nich dobrá nálada. Jen jedna snad trošku starší paní vypadá, že ležení nahá na lehátku jí trochu obtěžuje. Ani si jí nebudu fotit, je to jediná skvrnka na jinak dechberoucím výkonu všech exponátů.

Když se po nějaké době konečně proberu z úvodního šoku, začnu si všímat i ostatních návštěvníků. Zajímavá skupinka. Několik starších pánů, mladé i ne tak mladé páry. Muž, který si s sebou vede partnerku na vodítku. Někteří jen postávají a vzrušeně šeptají, jiní se osmělí a jdou k jedné ze tří dívek označených cedulí "dotyk povolen". 

Vyměřená doba návštěvy je pomalu u konce a je tak čas se rozloučit. Naposledy obejít všechny modely a vyjít zpět do nudného světa. Ulice je zalitá světlem a přišel jsem z temného sklepení, ale i přesto mám pocit, že byl dole život barevnější. Poslední myšlenka, kterou výstavě věnuji, je tato: „Ještě, že mi slečna u vchodu dala ten krásný žlutý náramek s nápisem FOTO. Byl to nezapomenutelný zážitek, ale kde bych na něj jinak vzal těch sedm stovek, to fakt nevím...“

Související

Výstava je kontroverzní, ale zaujala mnoho lidí

Do Prahy míří výstava Voayer, ukazuje skutečné nahé ženy

Praha - Kontroverzní výstava skutečných nahých žen VOAYER míří do Prahy. Jde o druhý ročník, první expozice se uskutečnila minulý rok v Bratislavě. Tam zaznamenala velký ohlas. Hlavní organizátor Mário Petreje se proto rozhodl pro přesun a prodloužení. Některých žen je možné se na výstavě dotknout a nově přibyla možnost pro návštěvnice stát se na okamžik součástí výstavy. Vstup je umožněn od 18 let.

Více souvisejících

Voayer (výstava) sex Umění

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy