Na Pražském hradě otevřou na deset dní Rudolfovu galerii

Praha - U příležitosti 400. výročí smrti císaře Rudolfa zpřístupní Pražský hrad jindy uzavřenou Rudolfovu galerii. Galerie, která se nachází v reprezentačních prostorách Pražského hradu, se otevře v pátek, a to pouze na deset dní, uvedl David Šebek z prezidentské kanceláře.

Správa Pražského hradu v rámci stálé expozice Příběh Pražského hradu při příležitosti císařova výročí připravila doprovodný program. V prostoru Široké chodby budou popsány poslední Rudolfovy dny. Organizátoři představí také prostřednictvím autentických exponátů Rudolfův pohřeb. Vystaví například jeho pohřební výbavu, včetně insignií, kompletního oděvu, pláště či klobouku.

Každou půlhodinu budou navíc promítány krátké dokumentární filmy o Rudolfově době. V rámci doprovodného programu se uskuteční i přednášky předních odborníků na Rudolfa II. a jeho dobu. Rudolfova galerie a doprovodná expozice budou s výjimkou úterý 24. ledna otevřené denně od deseti do 18 hodin. 24. ledna se z technických důvodů zavře již v 16 hodin. Děti do 15 let mají vstup zdarma, ostatní platí symbolické vstupné ve výši 20 korun.

Rudolfínské oslavy na Hradě budou pokračovat v únoru, kdy Obrazárna Pražského hradu vystaví díla Rudolfových dvorních umělců – H. von Aachena, B. Sprangera a M. Gundelacha. Jedno z děl, Aachenův autoportrét, bude v Čechách vystavené vůbec poprvé. Rudolfovi a jeho sbírkám se budou věnovat i další dvě přednášky pořádané v rámci expozice Příběh Pražského hradu.

Související

Zámek v Benátkách nad Jizerou.

Benátky nad Jizerou. Místo, odkud se pozorovaly hvězdy a určoval osud

Malebné město Benátky nad Jizerou leží v okrese Mladá Boleslav asi 30 km od hlavního města Prahy. Historie místa spadá již do 14. století. Velké slávy se však město dočkalo především v období renesance, kdy na místním zámku na přání Rudolfa II. pobýval slavný alchymista a astronom Tycho Brahe.
Umění

Historik poznal v díle "neznámého českého malíře" obraz Hanse von Aachena

Obraz v břevnovském klášteře dosud připisovaný neznámému českému malíři druhé poloviny 17. století je podle historika Štěpána Váchy dílem Hanse von Aachena, dvorního malíře císaře Rudolfa II. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Akademie věd. Dnes začíná ve Window Gallery, výlohách knihovny Ústavu dějin umění AV v Husově ulici, výstava Něžné utrpení podle Hanse von Aachena, která představuje obraz a seznamuje s výsledky bádání i s jeho restaurováním.

Více souvisejících

rudolf II.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 51 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy