Aukce nabídne Kupkův unikát i americké dílo za milion

Praha - Bezmála šest stovek děl českých i zahraničních autorů půjde do dražby na předvánoční aukci společnosti Prague Auctions. Koná se v neděli 8. prosince od 13:30 hod. v pražské Nové síni.

Z dražby si budou moci lidé odnést nejenom obrazy, ale i exotické předměty, fotografie nebo starožitné předměty. Jádrem nabídky jsou díla tří výtvarníků s vrcholem tvorby v dobách socialismu (Jaroslav Grus, Miloš Novák, Alena Čermáková). Mírně kontroverzní je zejména třetí jmenovaná, Alena Čermáková, spoluautorka monumentu Díkůvzdání československého lidu generalissimu J. V. Stalinovi, jejíž nedávná výstava vyvolala rozruch. V aukci se objeví i práce světově proslulých výtvarníků Františka Kupky, Michaela Rittsteina, Jaroslava Róny, Jakuba Špaňhela ad. Nejvyšší vyvolávací cenu má obraz Gronk! od slavného Američana Normana Bluhma, startující na 1 200 000 Kč, ale najdeme zde i výjimečné originály od 500 Kč. Vstup na aukci je zdarma.

Rozsáhlá a svým způsobem skutečně unikátní kolekce obrazů normalizačního malíře Jaroslava Gruse (1891–1983) pochází od mnichovského sběratele a čítá 110 olejů na plátně, maleb na karton či na papíře.

Další z ikon českého normalizačního umění Alena Čermáková (1926–2009) je na aukci zastoupena 42 malbami na papíře, oleji na plátně a kresbami. Dílo této malířky a grafičky se nese v duchu socialistického realismu a budovatelského optimismu. Při nedávné výstavě autorčiných obrazů v Obrazárně Špejcharu v Želči si dokonce kurátor výstavy Pavel Šmidrkal zažil slovní agresi a málem došlo i ke znehodnocování děl místními lidmi, kteří nelibě nesli, že je sem opět tahán komunismus.

Od posledního z trojlístku socialistických umělců, Miloše Nováka (1909–1988), můžete získat kresby, které byly v dobách komunismu použity na plakáty propagující Svátek práce apod. Pro Nováka jsou typické pohledy na práci v zemědělském a průmyslovém životě.

K největším unikátům na aukci určitě patří grafický list Františka Kupky Studie pro samostatnou bílou (Une Absolue) z roku 1953, který je výjimečnou ukázkou zásadního a revolučního období tohoto světoznámého umělce.

K nejcennějším kusům aukce patří obraz Gronk! od amerického malíře Normana Bluma, řadícího se k abstraktnímu proudu světové malby. Tento obraz je také nejdražší položkou v aukci. Pokud byste o něj měli zájem, musíte si připravit minimálně 1 200 000 Kč.

Související

Dražba obrazů

Nejdražší dílo českého umění prodaného na aukci u nás. František Kupka se vydražil za 62 milionů korun

Praha – V rámci sobotní aukce, kterou pořádala společnost Adolf Loos Apartment and Gallery, se vydražily dvě třetiny z celkového počtu 150 vybraných uměleckých děl. Série C I. (Protihodnoty) namalovaná Františkem Kupkou v roce 1935 se vydražila za rekordních 62 milionů korun. Dalšími zásadními díly také vydraženými za rekordní sumy, byly Žáby od Oskara Kokoschky a Ve čtyři hodiny odpoledne (Růžové tělo) od Josefa Šímy.

Více souvisejících

František Kupka (česká malíř a grafik) Obrazy

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy