Zachráněné dítě připomene hrdinství Sira Nicholase Wintona

Pardubice - Již dnes, v předvečer výročí konce 2. světové války, proběhne v pardubickém AFI Paláci podpisová akce s cílem podpořit nominaci Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru 2014. Sir Nicholas Winton v roce 1939 zachránil z nacisty okupovaného Československa 669 židovských dětí před transportem do koncentračních táborů. Návštěvníci AFI Paláce budou mít možnost setkat se také s jedním ze zachráněných dětí osobně.

„Příběh Nicholase Wintona je natolik silný, že inspiroval, inspiruje a bude inspirovat i nadále. Na motivy jeho příběhu vznikl v roce 1999 i film Všichni moji blízcí, který natočil slovenský režisér Matej Mináč. Svůj příběh bude od 14:30 do 16:30 hodin v AFI Paláci vyprávět také jedna ze zachráněných dětí, paní Zuzana Marešová," říká Jana Michalcová, marketingová manažerka AFI Paláce. V rámci programu vystoupí i pardubický pěvecký chlapecký sbor Bonifantes. Informace k podpoře nominace Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru 2014 můžete nalézt na www.nicholaswinton.eu.Nicholas Winton se narodil roku 1909 v Londýně do židovské rodiny. Pracoval jako realitní makléř, hodně cestoval a nakonec se usadil ve své rodné Anglii. V roce 1938 se díky svému příteli seznámil se situací v Československu a okamžitě začal pomáhat. V Praze si zřídil kancelář, aktivně kontaktoval zahraniční ambasády s cílem zajistit azyl co nejvíce lidem. Podařilo se mu domluvit se s britskými ambasadory, ačkoliv možnosti byly velmi omezené. Hranice směly překročit pouze děti a za každé muselo být zaplaceno 50 liber. Jeho kancelář se brzy začala plnit rodiči, kteří chtěli své děti za každou cenu zachránit. Vznikly archy plné fotek a informací o dětech a britské rodiny si mohly vybrat dítě, které chtějí adoptovat. Vše ale muselo probíhat rychle. Winton zajistil všem dětem víza, která někdy musel i padělat, a vypravil vlaky.

Zdroj: YouTube

Osm vlaků úspěšně projelo přes Německo a Francii do Velké Británie, kde se děti dostaly do nových, bezpečných domovů. Poslední, devátý vlak, s 250 dětmi do Británie nedojel, protože 1. 9. 1939 vypukla druhá světová válka. I přesto, že se poslední vlak nepodařilo vypravit, zachránil Nicholas Winton svými činy 669 československých dětí. Po válce se vrátil do Británie a celá léta o vypravených vlacích nikomu neřekl. Až jeho žena Greta našla náhodou na půdě spisy s fotografiemi dětí a díky ní se o hrdinství Nicholase Wintona dozvěděl celý svět. V roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil na soukromé návštěvě Prahy Řád T. G. Masaryka a ve své rodné zemi byl Winton královnou povýšen do šlechtického stavu. Sir Nicholas Winton je dodnes přesvědčen, že to, co vykonal, byla samozřejmost.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Wintonova socha na hlavním nádraží v Praze je poničená. Policie hledá svědky

Socha zachránce židovských dětí Nicholase Wintona na pražském hlavním nádraží má opět poškozené brýle. Policisté v souvislosti s tím hledají muže a ženu, kteří 30. prosince odpoledne podle kamerového záznamu vyzvedli k hlavě sochy malé dítě. Poškození brýlí si ten samý den večer všiml pracovník ochranky. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Socha měla v minulosti brýle utržené už několikrát.

Více souvisejících

Nicholas Winton

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy