V 80 letech zemřela nejlepší francouzská zpěvačka Francoise Hardyová

Ve věku 80 let zemřela francouzská zpěvačka Francoise Hardyová, kterou v 60. letech proslavil její křišťálově čistý hlas a melancholické balady. O úmrtí šansonierky, kterou Mick Jagger označil za svoji "ideální ženu" a Bob Dylan pro ni napsal báseň, informoval na sociálních sítích v úterý večer její syn.

Françoise Hardyová byla známá francouzská zpěvačka, herečka a textařka, která se narodila 17. ledna 1944 v Paříži. Stala se ikonou francouzské pop music a jednou z nejvýraznějších postav hudební scény 60. let.

Hardyová začala svou kariéru v roce 1962 vydáním singlu "Tous les garçons et les filles", který se stal obrovským hitem a udělal z ní okamžitou hvězdu. Její hudba byla charakterizována jemným hlasem a melancholickými texty, často kombinujícími folk, pop a šanson. Její styl byl ovlivněn anglosaským rockem a popem, ale také tradiční francouzskou hudbou.

Právě se přehrává: Françoise Hardy - Le Temps de l'Amour

Françoise Hardy - Le Temps de l'Amour Video: YouTube

Kromě hudby se Hardyová také objevila ve filmech a televizi. Hrála v několika francouzských filmech, ale její hlavní vášní zůstala hudba.

Hardyová byla známá svou plachostí a introvertní povahou, což se často odráželo v jejích textech. Byla manželkou francouzského zpěváka Jacquese Dutronca, se kterým má syna Thomase Dutronca, který se také stal úspěšným hudebníkem.

Právě se přehrává: Françoise Hardy - Mon amie la rose

Françoise Hardy - Mon amie la rose Video: YouTube

Hardyová je považována za jednu z nejvlivnějších francouzských umělkyň své doby. Jako jediná hudebnice z Francie se objevila v žebříčku 200 nejlepších zpěváků všech dob, který v roce 2023 sestavil americký hudební magazín Rolling Stone.

Hardyová kromě rodné francouzštiny zpívala také v angličtině, italštině či němčině. Její kariéra trvala více než 50 let, přičemž vydala téměř 30 alb. Od roku 2004 bojovala s rakovinou.

Francoise Hardyová

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 1 hodinou

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy