Finsko na senzační výrhu nad Dánskem nenavázalo. S Ruskem prohrálo 0:1

Ve středu vstoupilo letošní fotbalové mistrovství Evropy do druhého kola základních skupin a právě tato část byla zahájena duelem skupiny B mezi Finskem a Ruskem. Fotbalový svět čekal, jestli dokáže nováček na evropském šampionátu, tedy Finové, navázat na svou senzační výhru nad Dánskem. Nakonec se tak nestalo, neboť tento zápas v Petrohradu nakonec zvládli Rusové, kteří vyhráli díky gólu Alexeje Mirančuka 1:0. Z toho tak vyplývá, že po dvou odehraných duelech mají tak oba tyto týmy stejný počet bodů, ovšem pro Rusko hovoří lepší vzájemný zápas.

Seveřané však chtěli od úvodních minut očividně navázat na svbůj předešlý úspěch s Dánskem a hned ve 3. minutě utkání tak mohl vstřelit další branku na šampionátu Pohjanpalo, na nějž mířil balón centrovaný od kopačky Rajtaly. Pohjanpalo sice tehdy gólmana Safonova překonal, branka ale nebyla uznána kvůli těsné ofsajdové situaci.

Záhy mohli skórovat na druhé straně Rusové, kteří předvedli kombinační akci, na jejímž konci se ocitl před brankou Ozdojev, který ale přestřelil. Pak ale pro Rusy přišla nešťastná chvíle, neboť se pak museli po zbytek zápasu obejít bez obránce Fernandese, jenž musel být předčasně vystřídán po jeho nekontrolovatelném pádu na záda.

Na hrací ploše se tak objevil Karavajev a právě na něj dvanáct minut po svém příchodu mířil centr zleva, včas se ale u něj objevil bránící Uronen. Právě tito oba soupeři se dostali zanedlouho do  péče svých týmových lékařů a to poté, co krátce po půlhodině hry ruský obránce narazil do tyče a následně nechtěně kopačkou trefil obličej Uronena.

I kvůli hned několika ošetřováním byla první půle prodloužen hned o šest minut a právě během tohoto nastaveného času Rusové otevřeli skóre. Konkrétně ve druhé nastavené minutě se k Mirančukovi do šestnáctky dostal míč po přihrávce Dzjuby a prvně jmenovaný fotbalista tak rozvlnil finskou síť, 1:0 pro Rusko.

Ve druhé půli většinou Rusové bránili svůj jednobrankový náskok a dařilo s jim to nad míru výtečně. Finové sice měli míč na kopačkách a hledali skulinku do ruské defenzivy, ale marně. Naopak Rusové se spoléhali na bbrejkové příležitosti. Do jedné takové se v 66. minutě dostal čerstvý hráč na hřišti Žemaletdinov, ovšem ten nakonec jen těsně minul. A po svém brejku si pak gólmana Hradeckeho nepřišel ani Kuzjajev. Protože se Rusům navýšit svůj jednobrankový náskok nepodařilio a Finové se naopak do ničeho také nedostali, Rusko tak tedy vyhrálo 1:0.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (16.6.2021):

SKUPINA B:

Finsko - Rusko 0:1 (0:1)Branka: 45.+2 Mirančuk

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy