Češi si semifinále nezahrají. V Baku padli Dánům 1:2. Schick jen snižoval, ale na EURO se trefil už popáté

Česká fotbalová reprezentace svoji pouť na mistrovství Evropy ukončila. Svěřenci Jaroslava Šilhavého v dalekém Baku podlehli ve čtvrtfinále Dánům 1:2 Národnímu týmu nepomohla ani branka Patrika Schicka, který se na turnaji trefil už popáté. Hráčům nevyšel úvod střetnutí a už od páté minuty prohrával, když se z vymyšleného rohu hlavou trefil osamocený Thomas Delaney. Před půli zvýšil Kapser Dolberg. Schickův gól ani zvýšená aktivita jeho parťáků už ale na vyřazení nic nezměnila. Čechům tak semifinálové brány zůstaly uzavřeny.

Národní tým, do jehož sestavy se vrátil levý obránce Jan Bořil, který v Budapešti proti Nizozemí kvůli kartám stál, začal aktivně. Už ve čtvrté minutě právě Bořil hledal Součka, který na míč nedosáhl, a tak se balón dostal k Coufalovi, jehož slabou střelu levačkou Dánové zablokovali. A o minutu později přišla křivda. Ačkoli se Čelůstka míče nedotkl, kopal se roh. Z něj zůstal na desítce zcela nekrytý Delaney a hlavou otevřel skóre. Brankář Vaclík bohužel nedoskočil.

Záhy se pokusil vyrovnat Schick, prokličkoval se do vápna, napřáhl se levačkou, ale Maehle mu skočil do rány a míč se jen odrazil na roh. Ve 13. minutě se mohli svěřenci Jaroslava Šilhavého začít hroutit. Bořil zaspal a podcenil dlouhý balon, a tak se řítil z pravé strany na Vaclíka, který jej ve spolupráci s vracejícím se Čelůstkou vytlačil ze střeleckého úhlu. Hned z protiútoku ale mohlo být vyrovnáno. Hvězdný Souček ve 14. minutě vyhrál hlavičkový souboj s dánskými stopery, míč se dostal k Ševčíkovi, ale ten z voleje pálil vysoko nad. O tři minuty později ale opět zatrnulo českým fanouškům. Delaney se opět mohl zapsat mezi střelce. Larsen mu adresoval skvělou přihrávku do vápna, dánský záložník míč nezpracoval ideálně a naštěstí jen minul bližší tyč.

Doposud největší šance českého týmu se zrodila ve 22. minutě, kdy chyboval gólman Schmeichel, mizerně rozehrál míč, který zachytil Masopust, našel slávistického spoluhráče Holeše, jemuž gólman zmenšil úhel a neprostřelil ho.  ale nedokázal gólmana, který zmenšil střelecký úhel. Z následného rohu se žádná šance pro Čechy už nezrodila. Po gólu volala i 30. minuta. Čelůstka naskakoval v dánském vápně na přímý kop a míč mu prolétl těsně kolem hlavy. Pokud by jej trefil, vyrovnání bylo téměř jisté. O devět minut později šel Vestergaard do brejku, přes bránícího se Kalase mířil na zadní tyč, kde byl Vaclík připravený.

Druhá pohroma ale přišla ve 42. minutě, kdy Vestergaard našel na levé straně Maehleho, který míč poslal na Dolberga, jenž s Holešem za zády pohodlně zavěsil. Češi byli zkoprnělí a působili jako boxer po těžkém knockoutu.

Svěřenci Jaroslava Šilhavého vtrhli do druhého poločasu jako tornádo. Přispěly k tomu změny v sestavě. Holeše nahradil Jankto a místo Masopusta přišel Krmenčík. Schmeichela hned prověřil Ševčík, aby jej vzápětí zaměstnal skákavou střelou Barák. Jen konečky prstů dánského gólmana uchránily soupeře od zkázy.

 Češi se ale dočkali a nikdo jiný než Patrick Schick je nemohl rozjásat. Coufal jej našel na desítce a ač tísněný, český zabiják uklidil placírkou pravé nohy míč přesně k tyči, kam marně skákal Schmeichel. Schick skóroval na EURO už popáté, čímž vyrovnal Milana Baroše, který se tímto počtem branek stal králem střelců na šampionátu v Portugalsku 2004.

Obětavě hrál Souček, který za cenu újmy zdraví zablokoval Poulsenovou střelu. Chytl se za hlavu, do níž ho trefil dánský útočník. Aby toho nebylo málo, vedle něj padl na trávník Čelůstka, který však nemohl ve hře pokračovat dále a místo přenechal Brabcovi. Souček pokračoval, ale s obvázanou hlavou, a to kvůli krvavému šrámu na uchu. A právě v 75. záložník West Hamu, kam přestoupil ze Slavie, se postaral o rozruch. Barák centroval do vápna, míč mířil na na Součkovou hlavu, ale jeho doteku zabránil Schmeichel, který jej sebral. O tři minuty později mohli akcie Čechů klesnout až na samotné dno. Poulsen pálil na Vaclíka, který jeho trajektorii vytáhl bleskovým zákrokem na roh. Ještě větší šanci chytil prchajícímu Maehlemu, na poslední chvíli míč vyrazil nohou na roh, z něj soupeř nic nevytěžil.

V závěru, kdy už musel pro vyčerpání odstoupit Schick, byl už byl nápor Čechů bezzubý, viditelně dohrávali v křeči, bez nápadu. Nepomohlo ani šestiminutové nastavení. Po závěrečném hvizdu česká jedenáctka padla zklamáním na trávník. I tak je účast ve čtvrtfinále příjemným překvapením. Například olympijský vítěz z Moskvy Ladislav Vízek predikoval, že jeho krajané nepostoupí ze skupiny, v níž měli Skoty, vicemistry světa Chorvaty a Angličany. Tipoval, že nezískají ani bod. Jako bonus ještě přidali vyřazení favorizovaného Nizozemí v osmifinále.

Dánsko tak Čechům oplatilo vyřazení z EURO v roce 2004, kdy tehdy tým ze Skandinávie vyřadili 3:0, a to góly Jana Kollera a Milana Baroše. Seveřané do semifinále postoupili, ačkoli první dva zápasy ve skupině prohráli.

Dánsko se ve středečním semifinále v Londýně střetne od 21 hodin s Anglií, která v posledním římském čtvrtfinále rozstřílela Ukrajinu 4:0. Dva góly za vítěze zařídil hvězdný Harry Kane.

ČR – Dánsko 1:2

Branky: 49. Schick - 5. Delaney, 42. Dolberg

ČR: Vaclík – Coufal, Kalas, O. Čelůstka (65. Brabec), Bořil – Holeš (46. Jankto), Souček (C) – Masopust (46. Krmenčík), Barák, Ševčík (80. Darida) – Schick (79. Vydra).Dánsko: Schmeichel – Christensen (81. J. Andersen), Kjaer (C), Vestergaard – Stryger Larsen (71. Wass), P.-E. Höjbjerg, Delaney (81. M. Jensen), Maehle – Braithwaite, Dolberg (59. Y. Poulsen), Damsgaard (60. Nörgaard).

ŽK:  Krmenčík, Kalas (Oba ČR). Rozhodčí: Kuipers (NED) – van Roekel (NED), Zeinstra (NED). Poločas: 0:2.Stadion: Baku Olympic Stadium (Baku), hráno 3. července 2021. Ukrajina – Anglie 0:4Branky: 4. Kane, 46. Maguire, 50. Kane, 63. J. Henderson

Ukrajina: Buščan – Zabarnyj, Kryvcov (35. Cygankov), Matvijenko – O. Karavajev, Sydorčuk (64. Makarenko), Zinčenko, Mykolenko – Šaparenko – Jaremčuk, Jarmolenko (C).Anglie: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) – Rice (57. J. Henderson), Phillips (65. Bellingham) – Sancho, Mount, Sterling (65. Rashford) – Kane (C) (73. Calvert-Lewin).

Rozhodčí: F. Brych – Borsch, S. Lupp (Něm.) Poločas: 0:1.Stadion: Olimpico in Rome (Řím), hráno 3. července 2021. 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Fotbal ME 21

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 38 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy