Za Cavaniho se v Urugayi postavil i tamní jazykový úřad. "Negrito" není výraz rasismu

Hned tři nejbližší zápasy si nemůže Edison Cavani zahrát v dresu Manchesteru United kvůli tomu, že na Instagramu použil výraz "Negrito", jež byl ve anglické Fotbalové asociaci vnímán jako rasistický. To však odmítá v Uruguayi, odkud Cavani pochází, nejen tamní fotbalový svaz či hráčská asociace, ale dokonce i tamní jazykový úřad. Jak totiž právě uruguayští jazykovědci upozorňují, výrazem "Negrito" se v Jiní Americe běžně označují blízcí přátelé či milované osoby.

Výraz "Negrito" použil uruguayský fotbalista poté, co se na něj snesla slova chvály po listopadovém utkání se Southamptonem, kde jihoamerický útočník blýskl dvěma brankami a jednou asistencí. Pomohl tak tím Rudým ďáblům tehdy k obratu a následné výhře 3:2. Cavani nejen že od anglické Fotbalové asociace vyfasoval za "Negrito" třízápasovou stopku, ale i pokutu ve výši 100 000 liber (zhruba 3 miliony korun). A to i přesto, že se záhy za použitý výraz omluvil, přičemž argumentoval tím, že se tímto výrazem oslovují v Jižní Americe nejbližší osoby a je tak něčím, jako v angličtině slovo "mate".

Nově se za Cavaniho postavil v této kauze i uruguayský národní fotbalový svaz. "Je to do nebe volající nespravedlnost, která poškodila pověst dobrého člověka. Vzhledem k tomu, jak dobře známe jeho charakter, jsme přesvědčeni, že si nezaslouží trest ani morální odsouzení. Vyzýváme proto asociaci, aby rozhodnutí přehodnotila," uvedl ve svém prohlášení. "Trest ukazuje, jak je anglická Fotbalová asociace zaujatá, etnocentrická a dogmatická, protože za správné vysvětlení považuje jen svůj vlastní názor bez ohledu na to, jestli je chybný. Požadujeme okamžité zrušení Cavaniho trestu a omluvu za nespravedlivé pošpinění jeho jména tím zavrženíhodným verdiktem," pokračoval v něm dále.

Stejně tak našel Cavani zastání i u uruguayských hráčských odborů. "Neudělal nic, co by mohlo být považováno za rasismus. Pouze použil slovo, kterým se v Jižní Americe označují milované osoby a blízcí přátelé," napsala hráčská unie na Twitter, kde tento text sdíleli jak kapitán národního týmu Diego Godín, tak také jiný uruguayská hvězda, útočník Luis Suárez.

Vedle fotbalových asociací se v Uruguayi za Cavaniho postavil i jazykový úřad Academia Nacional de Letras. Ten se totiž specializuje tím, že se zabývá používáním španělštiny v Uruguayi a anglickou Fotbalovou asociaci obvinil z toho, že svým krokem dokázala, že postrádá "kulturní a jazykovědní vzdělání".

Kromě pátečního ligového zápasu s Aston Villou, kde Manchester United i bez Cavaniho vyhrál 2:1, se Uruguayec kvůli trestu nezúčastní ani středečního semifinále Ligového poháru, kde se utkají Rudí ďáblové s Manchesterem City, ani sobotního zápasu třetího kola Anglického poháru s Watfordem.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Manchester United Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy