Zbyly už jen dva: Real Madrid a Barcelona. Po dvou dnech je po Superlize a fanoušci slavili

Během nočních hodin z úterý na středu se všech šest anglických velkoklubů rozhodlo opustit nově vzniklou Superligu, fotbalovou evropskou klubovou soutěž pro superbohaté, a to na základě protestů ze strany fanoušků. O ty nejviditelnější se postarali již v úterý večer před stadionem Chelsea Stamford Bridge příznivci „Blues“.

Tváří v tvář se jim postavil i technický ředitel klubu Petr Čech, právě tato situace byla zvěčněna ve středu ve všech světových denících. Krátce na to uvedla Chelsea spolu s Manchesterem City, že Superligu opouštějí, přičemž je následovaly pak další: Manchester United, Arsenal, Tottenham, Liverpool. Ve středu večer už zbyly v Superlize pouze dva její účastníci, a to Real Madrid s Barcelonou. Krach Superligy pak fanoušci oslavovali coby krásný den pro fotbal.

V pondělí s velkou pompou oznámila dvanáctka anglických, španělských a italských velkoklubů (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Liverpool, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Inter Milán, AC Milán) vznik Superligy. Netrvalo to dlouho a na jejich adresu se snesla kritika ze všech možných stran. Od Evropské fotbalové unie UEFA, Mezinárodní fotbalové federace FIFA i Mezinárodního olympijského výboru (MOV), jednotlivé národní asociace, ale především pak od fanoušků a to zvláště těch anglických.

Proti této kritice spojené s hrozícími sankcemi těmto velkoklubům (třeba zákaz startu hráčů v evropských pohárech pod hlavičkou UEFA či zákaz startu hráčů těchto velkoklubů na evropských a světových šampionátech) držely pospolu tyto velkokluby jen do úterního večera. Tehdy se začalo hovořit o tom, že Chelsea chystá dokumentaci pro opuštění Superligy a za chvíli oznámil oficiálně svůj konec v Superlize jiný anglický celek Manchester City. Do středečního rána pak Superligu, jak už bylo výše zmíněno, opustily zbývající čtyři anglické kluby.

Zatímco Citizens potvrdily, že „formálně zahájily proceduru na vystoupení", Liverpool se ve svém prohlášení nechal slyšet o „přerušení procesu směřujícímu k zapojení do nové soutěže“. „Tento projekt by nemohl vydržet bez podpory fanoušků. Během 48 hodin jste se vyjádřili velice jasně, že nevydrží. Chci se omluvit Jürgenu (Kloppovi), hráčům a všem. Za tuto zbytečnou negativitu minulých dnů jsem zodpovědný jen já sám, oni s tím nemají nic společného," uvedl ke kroku opustit Superligu majitel Liverpoolu John Henry. „Pozorně jsme naslouchali reakcím našich fanoušků, vlády a klíčových akcionářů," prohlásil pro změnu Manchester United. Arsenal pak mluvil o chybě ze své strany s tím, že následně dodal: „Když ale přišlo pozvání připojit se k Super lize, nechtěli jsme zůstat pozadu, abychom ochránili Arsenal a jeho budoucnost." A šéf Tottenhamu Daniel Levy se omluvil veřejnosti za to, že účast klubu v Superlize nakonec způsobilo „obavy a hněv".

Tyto kroky anglických klubů vedle britského premiéra Borise Johnsona či prince Williama pochopitelně přivítal i samotný šéf UEFA Aleksander Čeferin. „Jsou teď zpět v naší náruči. A já vím, že toho mohou hodně nabídnout našim soutěžím i celému evropskému fotbalu," uvedl.

"Toto oznámení vítám. Je to správný výsledek pro fotbalové fanoušky, kluby a komunity po celé zemi. Musíme pokračovat v ochraně našeho milovaného národního sportu," pronesl pak premiér Johnson.

Během středy se pak k těmto anglickým celkům přidaly i všechny tři italské kluby AC Milán, Inter Milán a Juventus. Ze Španělska se pak k odchodu ze Superligy odhodlalo pouze Atlético Madrid. "Juventus je sice i nadále přesvědčen o správnosti sportovních, obchodních a právních předpokladů tohoto projektu, v současnosti se ale domnívá, že existuje malá šance, že se projekt dokončí v původně navržené podobě," stojí v prohlášení klubu z Turína.

Šéf Barcelony Joan Laporta se pak nechal slyšet, že si katalánský velkoklub vynutil při podpisu smlouvy výstupní klauzuli. Té tak klub může využít, pokud sami jeho členové neodhlasují odchod ze Superligy.

Ta po odchodu anglických klubů vydala následující prohlášení: „Vzhledem k okolnostem zvážíme nejvhodnější kroky k úpravě projektu s důrazem na náš cíl nabídnout fanouškům nejlepší možné zážitky a zároveň vylepšíme solidární platby do celé fotbalové komunity."

Fanoušci Chelsea po odchodu anglických celků ze soutěže pak skandovali, že zachránili fotbal a třeba hráč Manchesteru City Benjamin Mendy na Twitteeru napsal: "Krásný den pro fotbal. Můžeme stále hrát, můžeme stále bojovat, můžeme stále snít.“

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 25 minutami

před 35 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy