První prohra pod koučem Jalonenem. V odvetě s Německem se nenašel střelec

Po třech výhrách v rámci přípravného turnaje Euro Hockey Challenge nový realizační tým českého hokejového národního týmu v čele s finským stratégem Kari Jalonenem poznal hořkou chuť porážky. Ta přišla na řadu ve čtvrtém přípravném zápase a zároveň odvetě s Německem, se kterým se Češi po dni opět utkala v Chomutově. Zatímco ve čtvrtek se o českou výhru 6:2 postaralo hned šest různých střelců, tentokrát se nenašel ani jeden. Po celý zápas se marně snažili úspěšně zakončit a tak tedy tentokrát prohráli 0:2.

I tentokrát se snažili svěřenci kouče Kariho Jalonena do zápasu vstoupit dobře a jen krátce po úvodním vhazování se do první příležitosti prodral Blümel, jemuž předával kotouč Smejkal. Tato akce však brankou neskončila, na gólmana Jenikeho si tehdy Češi nepřišli. Přestože to byli domácí, kteří si vybudovali v úvodu územní převahu na ledě, byli to naopak Němci, kteří tentokrát jako první skórovali. Po šesti minutách hry se postaral Schmölz o první německou střelu v zápase a to z levého kruhu. Byla úspěšná, jelikož gólmanovi Kváčovi puk prošel mezi betony, 0:1 pro Německo.

Oproti čtvrtečnímu zápasu a i oproti těm zápasům s Rakouskem se tentokrát Čechům nedařilo své kombinace dotáhnout tak, aby se hráčům z nich podařilo zakončit. To Němci byli stále nebezpečnější, Kváču ohrozili třeba Fleischer s Karachunem. Ve 12. minutě mohl na svou čtvrteční parádní akci zakončenou gólem navázat Zdráhal další přesnou trefou, jenže to by se musel z předbrankového prostoru trefit. Čechům pak nebyla k ničemu ani možnost přesilové hry, když se na trestné lavici ocitl Rogl. Síť se pak nepodařilo rozvlnit ani Černochovi.

Druhá třetina pokračovala ve stejném módu jako ta první. Byli to opět Němci, kteří byli po návratu na kluziště nebezpečnější, brankář váča tehdy zashoval dokonce maskou proti Jentzschově tečovaném pokusu. Za chvíli pro změnu zahrozil Kahun. Běžela 28. minuta, když to byli opět Češi, kteří byli zase blízko k vyrovnání. Tehdejší přečíslení ale nakonec Kodýtek gólobvě nezakončil, jelikož kotouč skončil jen vb brankovišti před brankovou čárou. Němci pak měli další zakončení při českém oslabení, ve kterém nejprve neuspěl Karachun a poté ani Höfflin, jenž zamířil do horní tyče. Přesilovku pak měli i Češi, ale ani tentokrát svou početní výhodu nedokázali využít.

Konec druhé a začátek třetí třetiny byl ve znamení čtyřminutového českého oslabení, o které se svým faulem postaral Smejkal. V rámci něj se snažil natlačit kotouč do české branky dosud jediný úspěšný střelec Schmölz, ovšem proti jeho druhému úspěhu v tomto zápase byl Kváča. Nakonec se ale šlo do čtyř i na němekcé straně, když ještě před vypršením Smejkalova trestu šel na trestnou Bender. Předchozí hříšník Smejkal se pak snažil o kýžené vyrovnání, ale ani tehdy nebyl Jenike překonán.

V obrovské příležitosti se ocitl v 54. minutě Flek, jenž se v oslabení dostal do brejku. Nakonec ale trefil jen spojnici břevna a tyče, jakkoli se pak Flek skoro i zaradoval, že z toho byl gól. Nebyl a to ani po následné Zdráhalově příležitosti. A tak musel český výběr sáhnoutv v závěru ke hřebez gólmana, tu však Němci záhy potrestali, když se z obranného pásma do prázdné branky trefil Höfflin.

Další program Euro Hockey Challenge zavede české hokejisty na Slovensko. S tamní reprezentací se utká taktéž hned dvakrát a to nejprve ve čvrtek 21. dubna ve Spišské Nové Vsi, dva dny na to pak v Trenčíně.

Konečný výsledek zápasu Euro Hockey Challenge v Chomutově (15.4.2022):

ČR - Německo 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)Branky a nahrávky: 6. Schmölz (Kahun, Rogl), 59. Höfflin. Rozhodčí: Hradil, Kika - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 4351.

Sestavy:

ČR: Kváča - Ščotka, Jordán, L. Zábranský ml., Krejčík, D. Jiříček, Sklenička, Budík, L. Kaňák - Smejkal, P. Holík, Blümel - O. Beránek, Černoch, M. Lang - Navrátil, Kodýtek, Flek - Klapka, Hladonik, P. Zdráhal. Trenér: Kari Jalonen

Německo: Jenike - Münzenberger, Bender, Hüttl, Wagner, Huss, Rogl - Fleischer, Kahun, Schmölz - L. Braun, Soramies, Höfflin - Jentzsch, Blank, Karachun - Volek, Leonhardt, Rutkowski. Trenér: Toni Söderholm

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy