Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Než nastoupil Jaškin ke svému jubilejnímu 200. zápasu v dresu Petrohradu, jenž na závěr základní části na ledě Soči nakonec vyhrál 6:5, natočil spolu se svými spoluhráči zdravici ruským vojákům, ve které mimo jiné z jeho úst zazněla i tato věta: "Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti." 

A právě tato slova vyvolala mezi českou fanouškovskou veřejností vlnu zloby na adresu tohoto českého hokejisty. Řada z nich pak volala po jeho definitivním konci v reprezentaci. K politováníhodnému kroku ze strany devětadvacetiletého rodáka z Omsku se vyjádřil i samotný šéf českého hokeje Alois Hadamczik. „Jestliže se k takovému činu rozhodl, je to jeho věc. Český hokej za to ale nemůže. Má i ruské občanství a rozhodl se za svou osobu. Každý jedinec si zodpovídá za své činy sám," nechal se slyšet konkrétně pro server sport.cz. 

„Morálka je víc než sport a musíme si ji zachovat. Jako Česko podporujeme demokracii a chceme konec války na Ukrajině. Jsme zajedno s naší vládou a nebudeme akceptovat, že by naši hráči působící v KHL mohli reprezentovat," pokračoval dále ve svém vyjádření Hadamczik. 
Připomněl, že kromě Jaškina působí v Rusku také Rudolf Červený a Libor Šulák. Také ti mají vystavenou stopku, co se týče české reprezentace. „S kluky, kteří podepsali v Rusku, se rozcházíme v otázce morálky. Oni si neuvědomují, že Ukrajina bojuje za to, aby se válka nerozšířila do dalších evropských zemí," sdělil Hadamczik. 

Ten tak potvrdil, že Jaškin se vzhledem k jeho slovům k ruské armádě v českém národním týmu jen tak neobjeví. „Jestliže má svědomí takové věci dělat, je to jeho věc. Nikoliv naše. Je svéprávný člověk a my za jeho činy neodpovídáme. My můžeme jen rozhodnout, že takový člověk nemůže momentálně reprezentovat naši zemi," uvedl a pokračoval: „Jaškin je určitě dobrý hráč, ale není to hráč, abychom si jím kazili morálku týmu. Máme daleko více a lepších hráčů, než je on. Na jednom hráči to nestojí." 

Není bez zajímavosti, že pouhý den před zveřejněním videa s Jaškinovou gratulací ruské armádě se kouč českého národního týmu Kari Jalonen prostřednictvím manažera reprezentace Milana Hniličky zajímal, zda by Jaškinovy služby mohl využít na letošním MS v Tampere a Rize. Stejně tak se měl zajímat i o Šuláka. „Ptal se mě, jestli pro nominaci připadají v úvahu Jaškin se Šulákem. Řekl jsem mu, že pokud podepsali smlouvu v Rusku, tak v žádném případě," potvrdil nejvyšší boss tuzemského hokeje. 

Na závěr připomeňme, že Jaškin v minulosti Česko reprezentoval na Světovém poháru v roce 2016 i na světových šampionátech v letech 2018 a 2019. Během celkově odehraných 39 zápasů pak zaznamenal jedenáct branek.  

Související

Na reprezentačních dresech je aktuálně toto logo. Na jeho místo by se mohl vrátit státní znak.

Státní znak opět na dresech? Šéf hokeje Hadamczik by rád změnu stihl do MS v Praze

Téměř před pěti lety přišel český hokej s revolučním krokem, když z dresu české hokejové reprezentace zmizel státní znak a byl nahrazen novým logem lva, který se však stal terčem kritiky ze strany veřejnosti. Ta na novém logu nenechala nit suchou a nazývala ho například „zmoklou slepicí“. Nyní by chtěl aktuální šéf českého hokeje Alois Hadamczik na dresy národního týmu zase vrátit znak a uspokojit tím tuzemské hokejové fanoušky. Ti by měli poprvé nové dresy spatřit na českých reprezentantech v příštím roce během domácího mistrovství světa. 

Více souvisejících

Hokej ČR Alois Hadamczik Dmitrij Jaškin (hokejista)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Změna času

V noci na neděli začíná zimní čas. Noc se nám protáhne

Zejména děti jsou u vytržení, protože tradiční dvoudenní víkendové volno se jim tentokrát pořádně protáhne. Konkrétně o tři dny a ještě hodinu k tomu. Na víkend totiž navazuje státní svátek 28. října a dva dny podzimních prázdnin. V noci na zítra se navíc "příznivě" mění čas. Noc bude o hodinu delší. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Těstoviny, ilustrační fotografie.

I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?

Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?

před 2 hodinami

Na dálnici D1 se tvoří kolony. (26.10.2024) Prohlédněte si galerii

Dálnice D1 hlásí kolonu, ve které se řidiči zdrží desítky minut

Velký provoz na silnicích a dálnicích se dal v sobotu očekávat, protože jde o první den pětidenních podzimních prázdnin. Poměrně dlouhá kolona se utvořila na páteřní dálnici D1 ve směru na Prahu. Řidiči musí počítat se zdržením v řádu desítek minut. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trumpův mobil mohli napadnout hackeři. Stopy vedou k velkému rivalovi USA

I Čína se snaží zasáhnout do kampaně před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Americké úřady se domnívají, že hackeři napojení na Peking se pokusili napojit na mobily a informační sítě používané exprezidentem Donaldem Trumpem a jeho viceprezidentským kandidátem J. D. Vancem. S odkazem na své zdroje o tom informovala stanice CBS News. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Agrofert

Padlo obvinění v kauze inovativní linky na toasty. Kvůli Babišovi ji řeší i Politico

Dokonce i prestižní web Politico zaujala další česká dotační kauza. Důvod? Týká se firmy ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiš (ANO). Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pátek oznámila, že obvinila jednu právnickou a dvě fyzické osoby v případu dotace na inovační linku na výrobu toastového chleba.

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Obchody vezmou lidé o víkendu útokem. Důvod je nasnadě

Začal víkend, během kterého je tentokrát dobré vzít v potaz jednu věc. Na dva víkendové dny totiž navazuje státní svátek 28. října, na který se vztahuje již několik let platný zákaz prodeje v obchodech. O víkendu je tak potřeba si najít čas na nákup. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Yoav Gallant sledují útok na Írán z nezveřejněného místa. Části obrazu byly zakryty izraelskými obrannými silami.

Mimořádná zpráva Izrael útočí na Írán. Hrozí eskalace války na Středním východě

Izrael v sobotu brzy ráno zahájil letecké údery na vojenské cíle v Íránu jako odvetu za nedávné íránské balistické útoky na izraelské území. Výbuchy byly zaznamenány v Teheránu, avšak dosud nejsou k dispozici informace o případných škodách nebo obětech. Tento úder představuje dlouho očekávanou reakci na salvu raket, které íránský režim vypálil směrem k Izraeli na začátku října.

včera

včera

včera

O krok blíže třetí světové válce. Situace na Ukrajině dosahuje kritického bodu, píše tisk

Situace na Ukrajině dosahuje nového kritického bodu. Poprvé od začátku konfliktu se k bojům přidávají jednotky z třetí země, konkrétně vojáci z KLDR. Tento zásadní posun je předzvěstí toho, co by mohlo znamenat začátek širšího globálního konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již varoval, že to může být první krok k válce světového rozsahu. Upozornil na to polský server RMF24, podle kterého je svět o krok blíže třetí světové válce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy