Mille Miglia 2023: Nejkrásnější závod na světě opět potvrdil, že "staříci" to stále dokáží

Mille Miglia 2023, tedy čtyřicátý první ročník závodu, který pro Enza Ferrariho byl  „nejkrásnějším závodem na světě“, skončil klasickým příjezdem do Brescie. Vítězem se letos opět stala Alfa Romeo 6C 1750 SS Zagato z roku 1929 řízená Andreou Vescem a Fabiem Salvinellim, která triumfovala i v ročnících 2021 a 2022. Informoval server Motor1.

Historicky nejdelší závod Mille (1000) Miglia se uzavřel poté, co posádky projely celou Itálii a během pěti dnů ujely 2200 kilometrů. Účastníci se museli vyrovnat s náročnými podmínkami od vytrvalého deště na cestě do Říma až po ohnivé slunce v Alessandrii. Absolvovali opravdovou výzvu, při které zastavili v Cervia-Milano Marittima před obratem do hlavního města, pokračovali do Parmy a zakončili závod v Miláně. Finální kontrolní bod se nacházel na Piazza Duomo a cílem bylo místo City Life, které bylo poslední zastávkou před příjezdem do Brescie na poslední noc závodu.

Po několika obtížích v první části závodu se úřadujícím šampiónům nakonec podařilo triumfovat. Od druhé etapy se ukázali jako neporazitelná posádka, která přehlídla své soupeře a ovládla nejvyšší příčky v soutěži. Andrea Vesco si tak připsal svůj čtvrtý titul za sebou (z celkových šesti), zatímco Fabio Salvinelli vyrovnal Giuliana Canèho s třemi po sobě jdoucími vítězstvími. "Na začátku jsme měli nějaké problémy," řekl Vesco s vypnutým motorem, "ale poté jsme se udrželi stabilně s minimálním počtem penalizací. Když se účastním s mým otcem, dosahuji skvělých výsledků, a jsem velmi pyšný na tento historický úspěch."

Nejvýše na stupních vítězů se umístila Alfa Romeo 6C 1750 SS Zagato z roku 1929, společně s dvěma Lanciemi Lambda Spider Type 221. Gianmario Fontanella a Annamaria Covelli předstihli Andréu Belomettiho a Gianluca Bergomiho. Nejlepší ženskou posádkou se stala Silvia Marini a Irene Dei Tos na Bugatti T 40 z roku 1929, které si připsaly ženský pohár a celkově se umístily na 27. místě.

V soutěži 1000 Miglia Green zvítězili Paolo Piva a Matteo Ferraglio s vozem Tesla Model Y, následováni Mirco Magnim a Laurou Confalonieriovou s vozem Polestar 2 a Antoninem Azzarellem a Stefanem Orlandinim s vozem Ford Mustang Mach-E.

V prestižním závodě Ferrari Tribute 1000 Miglia triumfovala posádka Andrea Milesi a Giordano Mozzi s vozem F8 Spider. Na druhém místě se umístili Fabrizio Macario a Giovanna Di Costanzo s vozem 2019 488 Pista. Třetí příčku obsadili Celestino a Antonio Sangiovanni s vozem Ferrari Roma z roku 2021.

1000 Miglia Itálie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy