Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Od úvodního buly to vše v Praze směřovalo podle jasného scénáře k očekávanému výsledku. Vždyť už po 171 vteřinách Finové otevřeli skóre po Pakarinenově příhře zpoza branky na Mäenalanena a ten vsítil, 1:0 pro Finsko. Když to bylo v deváté minutě už o dvě branky zásluhou dvacetileté hvězdy Olivera Kapanena, jenž se trefil z otočky z mezikruží, vypadalo to na opravdu očekávaný průběh. Oliver Kapanen se navíc za chvíli mohl trefit podruhé, kdyby ale nepřestřelil branku Innaly.

Jenže postupem času a především ve druhé třetině se hra vyrovnala a Rakušané dělali čím dál větší potíže svému soupeři. A tak ve 24. minutě to vše vyústilo ve snížení, o které se postaral Mario Huber po přihrávce od Raffla. Opět tak naši jižní sousedé ukázali své bojovné sympatické srdce a hlavně ve dvou nabídnutých přesilovkách, které však nevyužili.

Nestalo se tak ani ve 45. minutě při dalším finském oslabení, kdy se sice trefili, ale gól jim nebyl uznán pro postavení hráče v brankovišti. Do konce zápasu si ale Rakušané spravili chuť naprosto dokonale. Deset minut před koncem nejprve už regulérně vyrovnal na 2:2 obránce Nickl. Následně přežili Wolfovo vyloučení a stejně tak i Riikolovu šanci na finské uklidnění. To nepřišlo a tak byl čas na další rakouský šok na tomto MS A příhodnější čas si pro něj nemohli Rakušané vybrat. Po Baumgartnerově nahození z dálky totiž kotouč zaplul až za záda Säteriho, přičemž se tak stalo pouhou vteřinu před koncem, respektive dvě desetiny sekundy před sirénou. Jedná se tak zatím o největší senzaci na tomto šampionátu a je to tak varování před pátečním duelem Česka, které se utká právě s Rakouskem. 

Švédové proti Kazachstánu rozložili své trefy po jedné do každé třetiny

Na rozdíl od pražského odpoledního čtvrtečního duelu nechtěli nenechat nic náhodě favorité ze Švédska, a proto si celkem za chvíli na ostravském ledě vytvořili územní převahu. Jednoduchou cestu ke svému prvnímu gólu ale neměli, protože dlouho nenacházeli recept na gólmana Bojarkina. Nakonec se žlutomodří Seveřané dočkali po jedenácti minutách hry, když se trefil Marcus Johansson, 1:0. Bojarkin ale nadále trápil švédské střelce jako například následně Frödéna či Kempeho. Co naplat, že Švédové zaznamenali v první dvacetiminutovce hned 15 zakončení. To švédský gólman Ersson zasahoval v této části hry pouze jednou.

Stejným způsobem se vyvíjela hra i ve druhé třetině. V ní mohl druhou švédskou branku vstřelit Raymond, kdyby ovšem svůj brejk dokázal proměnit. Puk do branky se pak nepodařilo dostat ani Zetterlundovi. Kazaši pak byli blízko vyrovnání v polovině zápasu, ale vše skončilo na nekvalitním Starčenkově zakončení. Kazachstánci ale vystrkovali růžky nadále a to, i když hráli v oslabení. Tehdy se neprosadil pro změnu, přestože před ním zívala odkrytá branka. A tak to byli opět Švédové, kteří změnili stav zápasu. Stalo se tak ve 36. minutě utkání, kdy hráli oslabení. V něm se dostali do protiútoku, po němž skóroval Linus Johansson.

 V trendu, co třetina, to gól, pokračovali Švédové i ve třetí třetině. V jejím začátku se totiž trefil Zetterlund. Do konce zápasu už stihli Kazachstánci jenom snížit a to ve 46. minutě, kdy umístěnou ranou pod břevno zakončil Beketajev. To byla mimochodem teprve šestá kazachstánská střela v tomto zápase. Rychle plynoucí zápas tak tedy Švédové dotáhli k očekávanému vítězství. 

 Konečné výsledky zápasů hokejového MS v Praze a Ostravě (16.5.2024):

SKUPINA A (Praha):

Finsko - Rakousko 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
3. Mäenalanen (Pakarinen, Vittasmäki), 9. O. Kapanen (Riikola, Kaski) - 24. M. Huber (Raffl, Nissner), 50. Nickl (Nissner, M. Huber), 60. Baumgartner (Haudum, Ganahl). Rozhodčí: Bjork (Švéd.), Tscherrig (Švýc.) - Wyonzek (Kan.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 15 387

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki - V. Puustinen, Mikael Granlund, Innala - Puljujärvi, O. Kapanen, A. Oksanen - Jääskä, Hyry, Puistola - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen

Rakousko: Kickert - Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Stapelfeldt, Zündel - T. Raffl, Nissner, M. Huber - Zwerger, Rossi, Schneider - Ganahl, Baumgartner, Haudum - P. Huber, Thaler, Rohrer. Trenér: Bader

SKUPINA B (Ostrava):

Kazachstán – Švédsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
46. Beketajev (Rymarev, Starčenko) – 11. M. Johansson (Burakovsky, Brodin), 36. L. Johansson (Frödén, Pettersson), 42. Zetterlund (Lundeström). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Pearce (Kan.) - Briganti (USA), Hofer (Rak.). Vyloučení: 3:2, navíc Muchametov (Kaz.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5378

Kazachstán: Bojarkin – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Omirbekov, Starčenko – Michajlis, Muchametov, Muratov – Musorov, Šulga, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev

Švédsko: Ersson – Brodin, Dahlin, Karlsson, Hedman, Pettersson, Heed – Burakovsky, Holmberg, M. Johansson – Raymond, Eriksson Ek, Kempe – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, L. Johansson, Grundström – Friberg. Trenér: Hallam

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy