Spojené státy se připravují na válku. Hodlají k tomu využít vesmír. Mají nějakou slabinu?

Washington - Americká armáda začíná čím dál více se svým vojenským arzenálem, který zahrnuje bomby naváděné GPS signálem, ozbrojené drony nebo špionážní kamery, které získávají informace z velké výšky, spoléhat na vesmírnou technologii. Co by se však stalo, kdyby se nepřítel zaměřil na vojenské satelity nebo jednoduše rušil GPS signál? O scénáři informoval australský server News.

Takového katastrofálního scénáře si je Pentagon vědom a aktivně se připravuje na to, kdyby na něj mělo dojít. "Naše struktura sil je dnes postavena na předpokladu, že máme GPS a satelitní komunikaci. Jsme s těmito systémy velmi nebezpeční," řekl pro News plukovník Richard Zellmann, velitel 1. kosmické brigády v Coloradu.

"Když byste si však odmyslíte všechny ty bojové nástroje a vrátili byste se do průmyslového věku, museli byste mít trojnásobnou početní převahu nad protivníkem. Přibližně 70 procent hlavních bojových systémů armády závisí na signálech vysílaných z vesmíru," řekl Zellmann, což je skutečnost, které si jiné země nevšimly.

"Vojska na celém světě začala chápat výhody, kterým se Spojené státy mohly těšit díky bezkonkurenčnímu přístupu do vesmírné oblasti," vysvětlil Zellmann nedávno novinářům.

Rusko a Čína vyvíjejí družice schopné manévrovat ve vesmíru, což jim může teoreticky umožnit zničení jiného obíhajícího tělesa. USA rovněž získaly satelity, které se mohou pohybovat na oběžné dráze a kontrolují nebo monitorují jiné vesmírné objekty.

Zellman však poznamenal, že je mnohem levnější a jednodušší, aby nepřítel narušoval nebo poškodil americké vojenské satelity, než aby vyvinul vlastní orbitální platformy. Jako příklad uvádí nízkonákladové rušičky, které, pokud jsou umístěné na správném místě, mohou způsobit zmatek s příchozími signály GPS, jež jsou často poměrně slabé.

Proto armáda opět začala vojáky trénovat, jak číst v papírové mapě, a námořnictvo je poučováno o tom, jak se orientovat podle hvězd s pomocí sextantu, který se poprvé používal v 18. století.

Američané se také snaží vyvinout nový systém navigace, který by byl nezávislý na GPS. Jeden z nich funguje na bázi tzv. "pseudolitů" - pozemní zařízení, která přenášejí signály podobné signálu GPS a jsou již používána v komerčním sektoru.

Další technologií, která se používá v letectví, je tzv. "inerciální navigační systém", který využívá řadu senzorů a gyroskopů pro výpočet polohy letadla nebo rakety. Přesnost těchto systémů však nejsou bez kalibrace, která je prováděna GPS, tolik přesné, což chce armáda změnit.

"Musíme být schopni v této oblasti pracovat," řekl v pondělí americký prezident Donald Trump při příležitosti odhalení nové národní bezpečnostní strategie, ve které dával důraz na vojenský význam vesmíru.

"Spojené státy soudí, že volný a svobodný přístup k práci ve vesmíru je neoddiskutovatelný. Jakýkoli škodlivý zásah nebo útok na kritické součásti naší vesmírné architektury, které přímo ovlivní naše zájmy, budou následovány odvetnou reakcí v době, místě a způsobem, který si vybereme," píše se v dokumentu popisujícím novou strategii.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump válka zbraně vesmir Satelity Navigace Pentagon

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy