Z europoslance Jobbiku se vyklubal špión. Zazněla vážná obvinění, donášel i Rusku

Budapešť - Europoslanec za maďarskou krajně pravicovou stranu Jobbik byl obžalován ze špionáže proti Evropské unii a z dalších trestných činů. Béla Kovács, který veškerá obvinění odmítá, je vyšetřován na svobodě. Stejně tak i další tři spoluobžalovaní.

Radikální nacionalistický politik je obžalován z výzvědné činnosti prováděné v institucích Evropské unie, ze způsobení značné finanční škody a rovněž z používání falešných dokumentů. Podle agentury MTI o tom dnes informoval šéf vyšetřovatelů maďarské prokuratury Imre Keresztes. Škodu 21.076 eur (přes 540.000 Kč) způsobil Kovács fiktivním zaměstnávání stážistů v EP v letech 2012 a 2013.

Keresztes připomněl, že úřad na ochranu ústavy v dubnu 2014 Kovácse obvinil ze špionáže v institucích EU. Na základě této zprávy maďarská prokuratura o měsíc později požádala Evropský parlament, aby Kovácse zbavil imunity. EP v říjnu následujícího roku této žádosti vyhověl. I potom byl politik důvodně podezřelý, že ve výzvědné činnosti ve prospěch cizího státu pokračoval.

Maďarské úřady Kovácse podezřívají také ze špionáže pro Rusko. První informace o kontaktech tohoto politika se členy ruských zpravodajských služeb pocházejí z roku 2010. Pravidelně se prý stýkal s ruskými diplomaty a každý měsíc jezdil do Moskvy. Agentura AP napsala, že Kovács dlouhou dobu v Rusku studoval a také pracoval.

Kovács veškerá obvinění odmítá. Dnešní oznámení prokuratury podle AP přivítal jako příležitost očistit své jméno u soudu a zároveň oznámil, že ze strany Jobbik vystupuje. Na svém facebookovém účtu obvinil vládnoucí stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, že jeho kauzu zneužívá k útokům na Jobbik. "Nechci, aby nepodložená obvinění vůči mé osobě a soudní řízení ztížily vítězství Jobikku ve volbách v roce 2018," napsal.

Související

Více souvisejících

Maďarsko špionáž evropský parlament EU (Evropská unie) Jobbik europoslanci Viktor Orbán

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy