Orbán se omluvil za "užitečné idioty". Evropští lidovci mají zvážit záměr vyloučit Fidesz

Mluvčí maďarské vlády podle agentury Reuters uvedl, že dopisy v tomto duchu napsal Orbán představitelům 13 uskupení sdružených v ELS, kteří přišli s návrhem stranu Fidesz vyloučit. Evropská lidová strana je nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu. Orbánova strana evropské lidovce pobouřila zejména svou útočnou kampaní namířenou proti předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Toho a rovněž amerického miliardáře maďarského původu George Sorose strana Fidesz spojuje s podporou migrace a s oslabováním hranic.

Mluvčí maďarské vlády podle agentury Reuters uvedl, že dopisy v tomto duchu napsal Orbán představitelům 13 politických uskupení sdružených v ELS, kteří přišli s návrhem stranu Fidesz vyloučit. Evropská lidová strana je nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu.

Orbánova strana evropské lidovce pobouřila zejména svou útočnou kampaní namířenou proti předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Toho a rovněž amerického miliardáře maďarského původu George Sorose strana Fidesz spojuje s podporou migrace a s oslabováním hranic.

wondering if Orban’s apology-tour will keep #Fidesz in @EPP despite the clear indication that majority of cons ??voters would like them out. https://t.co/ImiMapbqUd

— Julia Ivan (@Juliivan_) 14. března 2019

"Není tajemstvím, že existuje neshoda (...) ohledně migrace, ochrany evropské kultury a budoucnosti Evropy. A není také tajemstvím, že nechceme měnit náš postoj v těchto záležitostech," napsal Orbán šéfovi vlámských křesťanských demokratů Wouteru Bekeovi. Ten byl jedním z prvních, kteří koncem února s návrhem vyloučit Fidesz z ELS přišli. "Nicméně nepovažuji za rozumné řešit tyto neshody vyloučením člena z naší politické rodiny," uvedl maďarský ministerský předseda.

Šéf ELS a její kandidát na příštího šéfa Evropské komise Manfred Weber řekl, že pokud má Fidesz dál zůstat u evropských lidovců, musí se Orbán omluvit za své výroky, ukončit útočnou protievropskou kampaň a zajistit, že v Budapešti bude nadále moci působit Středoevropská univerzita (CEU), kterou založil Soros. CEU dnes uvedla, že od svých plánů přestěhovat část svých studijních programů do Vídně ustoupí jedině tehdy, když bude mít v Maďarsku právně závazné podmínky pro to, aby mohla fungovat stejně jako dříve. Univerzita v prosinci oznámila, že kvůli novele maďarského školského zákona přesune do rakouské metropole studijní programy zakončené americkým diplomem.

"Chtěl bych se tímto omluvit, pokud je můj výrok podle vás urážlivý," napsal Orbán v souvislosti s rozhovorem v německém listu Welt am Sonntag, v němž své odpůrce z řad evropských křesťanských demokratů označil za "užitečné idioty". V nynějším dopisu vysvětluje, že chtěl kritizovat určitou politiku a ne konkrétní politiky. V interview ze začátku března prohlásil, že snaha vyloučit Fidesz před květnovými volbami do Evropského parlamentu jen nahrává levici.

Reuters ale uvádí, že za svoji celkovou politiku vůči EU se Orbán neomluvil. Podle Bekea není jeho nynější omluva dostatečná. "Jde o respekt k evropským hodnotám a o lepší spolupráci při ochraně vnějších hranic EU. Nevidím tu žádnou změnu," napsal na twitteru s tím, že podle jeho strany "není v ELS pro Fidesz místo".

Ik aanvaard verontschuldigingen, maar het ging hier niet over belediging tav Wouter Beke. Wel over respect voor Europese waarden en betere samenwerking om buitengrenzen EU te bewaken. Daarin zie ik geen wijziging. @cdenv blijft op lijn: geen plaats voor Fidesz binnen EVP. pic.twitter.com/QdMGcvvQgJ

— Wouter Beke (@wbeke) 14. března 2019

Zda Fidesz o členství v ELS přijde, budou evropští lidovci rozhodovat 20. března. Reuters připomíná, že mnozí si otázku, zda Fidesz do ELS patří, vzhledem k Orbánově nacionalistické a protibruselské rétorice kladou už dlouho. Evropská unie Fidesz, který prosadil řadu sporných změn v justici či médiích, kritizuje kvůli ohrožení principů právního státu. Orbánova strana to popírá.

Jak evropští lidovci, tak Fidesz mají na urovnání současného sporu zájem: maďarská strana profituje z toho, že díky členství v ELS má v Evropském parlamentu ochranu, ELS má zase zisky díky volebním úspěchům Fidesz v Maďarsku. Podle předpovědí ve volbách do europarlamentu zřejmě posílí protisystémové a protimigrační strany, hlasovat pro ně budou i voliči, kteří doposud volili konzervativní strany, jako jsou ty sdružené v ELS.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán fidesz Evropská lidová strana (ELS) Maďarsko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy