Boris Johnson bude skvělý, raduje se Trump. Timmermans naopak varuje před tragédií

Konzervativní strana musí společně usilovat o brexit, který je prospěšný pro celou Británii, a udržet labouristického lídra Jeremyho Corbyna mimo vládu. V reakci na zvolení Borise Johnsona novým stranickým vůdcem to na twitteru uvedla končící britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že jako řadová poslankyně bude svého nástupce plně podporovat. Johnsonovi krátce po oznámení konzervativců gratuloval i americký prezident Donald Trump nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Šéfka příští Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že doufá v dobrý pracovní vztah s novým britským premiérem.

"Blahopřeji Borisi Johnsonovi k tomu, že se stal novým premiérem Spojeného království. Bude skvělý!" napsal Trump na twitteru. Johnson by měl převzít funkci předsedy vlády ve středu po audienci u královny.

Congratulations to Boris Johnson on becoming the new Prime Minister of the United Kingdom. He will be great!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 23, 2019

"Mnohokrát blahopřeji Borisi Johnsonovi ke zvolení do pozice lídra Konzervativní strany - musíme nyní pracovat společně, abychom uskutečnili brexit, který prospěje celému Spojenému království, a abychom udrželi Jeremyho Corbyna mimo vládu. Z poslanecké lavice budete mít mou plnou podporu," vzkázala svému nástupci Mayová.

Corbyn naopak v reakci kritizoval nastupujícího předsedu vlády za "slibování daňových úlev pro nejbohatší" a za "prosazování škodlivého brexitu bez dohody". Podle opozičního vůdce Johnson nemá podporu Británie, neboť o jeho nástupu do premiérské funkce rozhodli pouze členové Konzervativní strany. "Lidé v naší zemi by měli o tom, kdo se stane premiérem, rozhodnout v parlamentních volbách," dodal.

In his campaign to become leader, Boris Johnson boasted he was the biggest defender of the bankers who crashed the economy.He won’t look out for you, only himself and his super-rich friends. Share the truth about our new Prime Minister.https://t.co/0HzbZyWKfd

— The Labour Party (@UKLabour) July 23, 2019

Šéfka severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), s jejíž podporou konzervativci menšinově vládnou, dnes vládu ujistila podporou severoirských unionistů i po Johnsonově převzetí premiérské funkce. Šéfka DUP Arlene Fosterová řekla, že už Johnsonovi poblahopřála a očekává od něj brzkou návštěvu Severního Irska.

Před brexitem bez dohody varoval také první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, podle kterého by tento scénář byl "tragédií" pro Británii i Evropskou unii. Zopakoval však, že unie nehodlá ustupovat od stávající brexitové dohody. Ta třikrát neprošla dolní komorou britského parlamentu, a Johnson ji proto chce zásadně změnit, což ale zbytek EU odmítá.

Pozici Bruselu shrnul i hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier, když na twitteru hovořil o "ratifikaci dohody o vystoupení" a možnosti jednat o úpravě politické deklarace týkající se budoucího partnerství Británie s EU.

Šéfka příští Evropské komise von der Leyenová, která se funkce ujme v listopadu, podle agentury Reuters uvedla, že doufá v dobrý pracovní vztah s Johnsonem. Připustila ale, že před nimi stojí výzvy.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle prohlášení Elysejského paláce těší na spolupráci s Johnsonem a se 77. britským premiérem bude mluvit v nadcházejících dnech o takových otázkách jako je Írán nebo brexit.

Johnsonovi dnes pogratulovala také německá kancléřka Angela Merkelová, která se "těší na dobrou spolupráci". "Naše země by i v budoucnu mělo pojit těsné přátelsví," uvedla kancléřka prostřednictvím své mluvčí.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney dnes ujistil, že jeho země bude s Johnsonem a jeho vládou konstruktivně spolupracovat na "udržení a posílení britsko-irských vztahů" i v době brexitových výzev.

Johnsonovi dnes blahopřáli i další politici, mimo jiné izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo dosluhující předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Český premiér Andrej Babiš se těší, až se s příštím britským premiérem seznámí.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Donald Trump Jeremy Corbyn Theresa Mayová Velká Británie EU (Evropská unie) Emmanuel Macron Ursula von der Leyenová Angela Merkelová

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 13 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy