Jaká je budoucnost Ruska? Diplomat promluvil a je to vážné

"Zatímco Rusko čelí ztracenému desetiletí ekonomické stagnace, která by snížila jeho podíl na globálním hrubém domácím produktu na méně než dvě procenta, (ruský) prezident Vladimir Putin slaví patnáct let coby vůdce tím, že ze sebe nechává dělat monument," začíná svůj komentář pro server Moscow Times Vladimir Frolov. Bývalý ruský diplomat, expert na mezinárodní vztahy, který momentálně vede skupinu LEFF zabývající se komunikací mezi ruskou vládou a veřejností, v něm rozebral současný stav vládnoucího režimu v Rusku.

Putin doživotním prezidentem   

"Kreml připravil vysílání série podlézavých televizních dokumentů heroizujících Putinovy prezidentské činy, které ho prezentují jako posledního ruského akčního hrdinu, strážce národa, který naprosto rozumí potřebám Ruska a je obrem na mezinárodní scéně schopným porazit ruské nepřátele," tvrdí Frolov.  

"V tomto ohledu přebírá Kreml středoasijskou šablonu legitimizující nejen Putinovu současnost, ale též nevyhnutelné doživotní prezidentství. Tím, že (Kreml) úspěšně nastolil právní a politický rámec, který vylučuje vynoření se jakéhokoliv Putinova rovnocenného soupeře, nyní přistoupil k jeho zbožštění, které by ospravedlnilo věčnost jeho vlády," míní bývalý diplomat.   

"Podobně jako prezident Kazachstánu Nursultan Nabarzajev již Putin neodvozuje svou legitimitu od skutečně otevřených voleb, ale vládne díky veřejným aklamacím dokumentovaných pouze v pečivě zorganizovaných veřejných hlasováních," konstatuje expert.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.    

"Stejně jako ve střední Asii však zbožšťování Putina prostřednictvím propagandy pouze maskuje křehkost jeho režimu. Základním zdrojem této nestability se stává absence srozumitelného nástupnického plánu. Nikdo netuší, co by se stalo s ruským státem, kdyby Putin nečekaně odešel ze scény," myslí si Frolov.

Hrozí nová krvavá válka

"Legitimitu systému podpírá pouze Putinova osobnost; neexistuje žádná skutečně viditelná politická strana či autentické občanské hnutí, které by ho dokázay přežít a spravovat zemi. Jeho moc je přenášena prostřednictvím klanové loajality a předplacené adorace. Vládne skrze nepředvídatelnost, ideologické triangulace a výkyvy v odpovědnosti," popisuje ruský režim odborník.

"Putinovo pokračující setrvávání na vrcholu moci v Rusku je nutné k udržení čečenského muže silné ruky Ramzana Kadyrova v rozumných mezích, jelikož si pro sebe v rámci federace vytesal roli 'toho druhého po Putinovi', což podkopává samotnou soudržnost ruského státu," varuje bývalý diplomat.   

"Krom Putina drží jakoukoliv restriktivní pravomoc vůči Kadyrovovi pouze prezidentův pobočník Vladislav Surkov, což zveličuje jeho úlohu v jakémkoliv nástupnickém plánu. Vážnost celé situace se projevuje v tom, že jakýkoliv budoucí ruský lídr bude nyní muset vládnout výhradně s Kadyrovovým souhlasem, či vést další krvavou válku v Čečensku," nastiňuje komentář.   

"Ironií v televizních dokumentech o Putinovi nicméně zůstává to, že ho nevědomky líčí jako vůdce, jehož veškeré hlavní úspěchy leží v minulosti. Dávají jasně najevo, že Putin nedisponuje žádným plánem pro budoucnost Ruska," deklaruje závěrem Frolov.  

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy