Expolicista ÚOOZ Hanák neuspěl s ústavní stížností, osmiletý trest vězení platí

Brno - Ústavní soud odmítl jako neopodstatněnou stížnost elitního expolicisty Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Mariana Hanáka, kauza tak pro muže definitivně končí osmiletým trestem.

Hanák se podle rozsudku dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Součástí verdiktu je peněžitý trest 3,5 milionu korun. Hanák působil na východní Moravě. Z trestné činnosti jej usvědčily výpovědi podnikatelů Radomíra Vybírala z Kroměřížska a Jana Švédíka z Bruntálska, kteří čelili podezření z daňových úniků.

Podle soudu si Hanák v roce 2007 nejprve řekl Vybíralovi o sedm milionů korun za obstarání spisu, který byl veden proti němu a jeho synovi. Nakonec dostal 700.000 korun. Dalších 600.000 od něj inkasoval za informace o chystaných domovních prohlídkách. Švédíkovi údajně například poskytoval informace o odposleších i trestních řízeních a lustroval pro něj telefonní čísla.

Ve stížnosti k ÚS Hanák poukazoval na to, že klíčové výpovědi proti němu poskytli lidé se záznamy v trestním rejstříku, jejich důvěryhodnost je proto podle něj nízká.

"Zejména nalézací soud provedl množství důkazů, které tvořily ucelený řetězec, na základě kterého bylo možno dojít k závěru, že stěžovatel se předmětných jednání, která mu byla kladena za vinu, s vysokou mírou pravděpodobnosti dopustil," stojí ale v usnesení ÚS. Pravdivost svědeckých výpovědí podle soudců podpořily listinné důkazy.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Korupce ÚOOZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy