Je na spadnutí další kolaps na D1? Zjistili jsme, co čeká řidiče o tomto víkendu

Prosincová kalamita na dálnici D1 možná nebyla poslední. Nepříznivá předpověď a stavební práce by v kritickém úseku u Humpolce mohly způsobit další kolaps již o nadcházejícím víkendu. Ředitelství silnic a dálnic však má plán, aby se prosincová situace neopakovala.

Ve včerejší odpolední a večerní špičce se na D1 opět tvořily několikakilometrové kolony. Dnes dopoledne na páteřní dálnici české dopravní sítě žádné hlášeny nejsou, na několika místech ji však sužuje náledí. V obou směrech se však po cestě mezi Prahou a Brnem zdržíte v obou směrech pouze čtvrthodinu.

Vrásky však silničářům přidělává předpověď na následující dny. V klíčovém úseku na Vysočině totiž od pátečního odpoledne hrozí smíšené nebo sněhové srážky. Teploty o víkendu nepřekročí nulu, pondělním maximem by pak měly být -4 °C.

Sníh zaskočil silničáře už minulý měsíc a způsobil na dálnici D1 dopravní kolaps. 12. a 13. prosince dosahovaly kolony rekordní délky, na jedné straně to bylo 20 kilometrů, ve směru na Brno dokonce 35. Někteří řidiči v nich strávili více než půl dne.

Podobná kalamita visí ve vzduchu i tentokrát. Zvlášť když se ŘSD rozhodlo, že právě v těchto dnech odstraní betonová svodidla z části opravovaného úseku u Humpolce. Na prvních čtyřech kilometrech totiž dělníci firmy Geosan s opravou ani nezačali, po odstranění provizorních svodidel bude dálnice v těchto místech opět průjezdná v plné šíři.

Práce mají začít v pátek večer, podle harmonogramu by mělo být hotovo v úterý 8. ledna. ŘSD ovšem nevylučuje, že se odstranění svodidel protáhne, nejpozději za 12 dní by však omezení mělo být odstraněno. Po dobu prací má být dálnice průjezdná jen jedním pruhem v každém směru.

ŘSD by se však opakování prosincové kalamity rádo vyvarovalo. V případě nevhodných klimatických podmínek dělníci stavbu opustí a nahradí je vozy zimní údržby, které v takovém případě zaručí sjízdnost komunikace. Záložní termín oprav je stanoven na 11. až 14. ledna.

V reakci na prosincový kolaps zřídilo ŘSD zvláštní emailovou adresu kolaps@rsd.cz. Řidiči na ní mohou zasílat videa i další postřehy z cest na českých dálnicích a silnicích. Na základě připomínek ohledně problémů na staveništích a příčin vzniku kolon chtějí silničáři přijímat nápravná opatření.

Podněty řidičů by se měly týkat i blokování levých jízdních pruhů. Právě kamiony blokovaly podle dostupných kamerových záběrů provoz na celé šíři dálnice během prosincového kolapsu. Po podání trestního oznámení se celým případem zabývá policie.

Související

Více souvisejících

Dálnice D1 Dálnice - Opravy na D1 Dálnice řsd doprava Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy