Na Babiše zadupali a on stáhl ocas. Zřejmě budu odejit, zlobí se Ondráček

Praha – Zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka o čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyvolalo u řady lidí nevoli, dnes proto vyjdou do ulic demonstranti hned v 11 městech. Také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce navrhnout jeho odvolání. Sám Ondráček se nestačí divit, co se vlastně děje.

Protesty proti Ondráčkovi se chystají v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové a Rožnově pod Radhoštěm. Babiš zřejmě podlehl tlaku a v neděli na sociálních sítích oznámil, že chce navrhnout Ondáčkovo odvolání. Pokud to udělá někdo jiný, bude prý hlasovat pro. 

Babiš také upozornil na páteční absence poslanců Demokratického bloku, kteří podle něj mohli Ondráčkovu zvolení zabránit. Babiš sám ale v pátek nehlasoval, z jednání Sněmovny se omluvil. „Jsem zvědavý, zdali navrhnou odvolání Ondráčka. Pokud ano, tak já budu samozřejmě hlasovat pro jeho odvolání," uvedl v neděli šéf vlády v demisi. Ondráček byl přitom zvolen i hlasy poslanců ANO.

K dění se vyjádřil prostřednictvím facebooku i komunistický poslanec. „Přátelé, vám, kteří jste mi blahopřáli ke zvolení předsedy komise na kontrolu GIBS musím sdělit novou informaci, a to, že už předsedou dlouho nebudu Možná se to dostane i do učebnic občanské nauky nebo základů společenských věd,“ uvedl na sociálních sítích Ondráček.

„Na pana Babiše totiž zadupali, on stáhl ocas a na svém profilu uvedl, že navrhne mé odvolání. Bojí se prý nějakých demonstrací a dalších problémů. Jako kdyby jich on sám neměl až dost,“ uvedl a přidal odkaz na Babišův profil. Vyzval své příznivce, aby premiérovi napsali, co si o tom myslí.

„Omlouvám se a přiznávám, měli jste pravdu, pracovat pro zlepšení podmínek policistů a příslušníků ve výboru a podvýboru je smysluplnější. Těm příslušníkům, ale i ostatním, kteří ve mě vkládali naději se předem omlouvám, ale budu zřejmě odejit,“ posteskl si na závěr.

Babiše za jeho veletoče kritizovala celá řada politiků

„Babiš je neuvěřitelný, když se volil Ondráček, tak v PSP ČR nebyl, nikdo z vedení ANO se vůči Ondráčkovi jasně nevymezil, poslanec Bláha ANO nám vysvětloval jak je Ondráček v pohodě a teď až lidé jdou do ulic, tak Babiš pragmaticky otáčí a chce Ondráčka odvolat. Blbce z nás dělá!,“ postěžoval si například exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Beru pana Babiše za slovo. Navrhneme tedy odvolání Z.Ondráčka a věřím, že pan premiér Babiš dodrží své slovo a poslanci ANO pomohou odvolat pana Ondráčka z jeho funkce, když už ho do ní zvolili. Pane předsedo Babiši, společně máme 103 hlasů, pojďme do toho. Odvolejme Z.Ondráčka. https://t.co/r85LSAgH5G

— Petr Fiala (@P_Fiala) 4. března 2018

„Nic zvláštního, klasický obrat Andreje Babiše. Co platilo včera, to neplatí dnes! Je to opravdu důvěryhodný partner Ondráček neměl být nikdy zvolen,“ uvedl na twitetru exposlanec ČSSD Václav Votava.

„Absolutní chucpe," okomentoval dění exministr pro lidská práva Jan Chojka (ČSSD). 

„Chápu-li to dobře, budou zítřejší demonstrace na podporu Babiše za odvolání Ondráčka( viz můj minulý tweet). Nechceme-li být směšní, zítřejší shromáždění musí být proti Babišovi. Tam je veškeré riziko i zlo,“ napsal v neděli šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kaslousek.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček Andrej Babiš Marian Jurečka (KDU-ČSL) Miroslav Kalousek Demonstrace

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 6 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy