Kalousek to pořádně schytal: Manipulace, šťouchance, trolling hodný SPD, zuří novinář

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se dostal do ostré slovní výměny s novinářem Davidem Vaníčkem. Ten si spolu se svým partnerem pořídil děti, které jim odnosila náhradní matka. Právě to vyvolalo hodně vyhrocenou debatu na sociálních sítích.

Kalouska zaujal příběh rodiny Vaníčkových, kterou tvoří dva muži a dvě holčičky-dvojčata, které jim odnosila náhradní matka v USA. Každý je biologický otec jedné z nich.

„Prosím všechny feministky a liberály o názor: Není pronájem dělohy, většinou motivovaný tíživou sociální situací, zcela nepřijatelným ponížením osobnosti příslušné ženy? Nemůže jí to poznamenat na celý život? Nezasloužilo by si to stejnou kampaň jako #MeToo?“ položil do pléna otázku šéf poslanců TOP 09.

Jenže to neuniklo ani jednomu z aktérů příběhu, novináři Davidu Vaníčkovi. „Vážený pane Kalousku, sdílíte příběh mé rodiny, tak musím reagovat: tenhle laciný štouchanec je mimo. Motivace naší náhradní matky nebyla finanční, ani to tak být v v tomto procesu nemohlo. Sám se vztekáte, když novináři píšou povrchně a nepřesně, tak nečiňte totéž. Děkuji,“ vyzval poslance jeden z tatínků.

Kalousek ale svůj dotaz za žádný „šťouchanec“ nepovažoval. „Vážený pane Vaníčku, jenom jsem se zdvořile zeptal a do nikoho jsem nešťouchal. Mrzí mě, když se někdo pohoršuje nad obecně položenými otázkami. Přeji Vaší rodině vše nejlepší,“ vysvětloval obratem politik.

Ani to ale novináře nepřesvědčilo. „Ale vůbec ne. Až já ve své profesi vydám (obecně položený) tázací titulek třeba: Kdo z politiků krade nejvíc? A pod něj lupnu vaší fotku s Babišem, obávám se, že první do redakce zavolá Babiš a hned pak vy a oba budete stejně příjemní,“ vrátil Kalouskovi úder.

To si ale předseda poslaneckého klubu TOP 09 nenechal líbit. „Proboha, cožpak jsem někomu podsouval trestnou činnost? Slušně se ptám na názor, zda je tohle etické. Sám nemám zcela jasno. Mrzí mě, že se Vás to dotklo, ale myslím si, že tyhle otázky si společnost vyjasnit má,“ trvá na svém Kalousek.

„Podsouval jste zneužívání/ponižování sociálně slabých žen. Ano, dotklo se nás to, od vás jako exlidovce a konzervativního politika neočekávám vřelé přijetí lgbt témat, ale ani ne takto manipulativní status bez kontextu, jak z dílny trolling mistrův SPD. Hezký den,“ ukončil debatu novinář.

Jeho rázný postoj nakonec Kalouska donutil se omluvit. „Pokud se Vás to dotklo osobně, přijměte prosím, moji upřímnou omluvu. Neměl jsem v úmyslu útočit na kohokoliv, tím méně na Vás. Jinak přeji hodně štěstí,“ dodal politik.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek LGBT+ Homosexuálové adopce sociální sítě děti

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 55 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy