Fiala se ostře ohradil vůči kritice kvůli nedělnímu projevu

Premiér Petr Fiala (ODS) se ohradil proti kritice opozice, že tuto neděli vystoupí s televizním projevem necelý týden před volbami. Na sociálních sítích vysvětlil načasování svého vystoupení tím, že tento týden schvalovaly vláda a Sněmovna klíčová opatření v energetice, která je potřeba osvětlit.

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš předtím Fialu označil za zbabělce, protože se podle něj vyhnul společnému televiznímu duelu. Fiala omluvenku z debaty odůvodnil svým odletem na pohřeb britské královny Alžběty II.

Fialův projev k aktuálním krokům vlády v energetické krizi odvysílají Česká televize, Nova, Prima a Český rozhlas. Bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pátek označil plán za "hrubé zneužití funkce premiéra". Vystoupení je podle něj "v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní a v rozporu s principem rovného přístupu k veřejnoprávním médiím". Fialu vyzval, aby s vystoupením počkal po komunálních volbách, které se konají v závěru příštího týdne.

Fiala to odmítl. "Hlavní rozhodnutí ohledně zastropování cen (elektřiny a plynu) probíhala tento týden, v pondělí na vládě a v pátek v Poslanecké sněmovně. Ale to pan Babiš moc dobře ví. A pamatuje si i to, kdy v době covidu dělal projevy on," uvedl. Babiš například v září 2020 vystoupil s projevem necelé dva týdny před krajskými volbami. V projevu tehdy přiznal některé chyby ve vládním rozhodování při epidemii covidu-19.

Premiér odmítl i faktické výtky vůči rozhodnutí vlády zastropovat ceny silové elektřiny na šesti korunách za kilowatthodinu a cenu plynu na třech korunách za kilowatthodinu pro maloodběratele. "Ne, nemělo smysl zastropovat ceny v první polovině tohoto roku. Ne, plošné zastropování cen pro všechny domácnosti a firmy bez výjimky si prostě nemůžeme dovolit," uvedl. I nynější opatření je drahé a nevyřeší energetickou krizi, ale žádná jednoduchá cesta neexistuje, doplnil.

Babiš označil Fialu za zbabělce s tím, že se bojí jít do společného televizního duelu. "Premiér se vymluvil, že nemůže přijít kvůli pohřbu královny Alžběty II., který je v pondělí ráno. Prý by to nestihl. Zvláštní. Mohl letět hned po skončení debaty ještě v neděli v noci, nebo brzy ráno. Já bych to tak udělal," uvedl Babiš. Fiala oponuje, že se svým předchůdcem ve funkci premiéra nechce chodit do debat do té doby, než veřejně potvrdí, že nebude kandidovat na prezidenta "Nehodlám totiž být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně," uvedl.

Debata na televizi Prima navíc neměla být duelem, měli se jí účastnit čtyři předsedové stran, doplnil Fiala. Omluvil se z ní kvůli účasti na pohřbu Alžběty II. "Součástí programu je v neděli večer akce v Buckinghamském paláci na pozvání nového krále Karla III. Chápu, že se Andrej Babiš cítí být důležitějším než král. Určitě by na mém místě ignoroval zájmy ČR a šel by raději diskutovat s Tomiem Okamurou na Primu. A králi by asi poslal SMS nebo by mu rovnou brnknul," podotkl Fiala.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy