Martin Červíček byl zvolen hejtmanem Královéhradeckého kraje, prozradil priority

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje dnes na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS). Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

Hradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů - ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

"Prvním úkolem pro nové vedení kraje bude revidovat všechny kapitoly rozpočtu, avšak s cílem zachovat co možná nejvyšší míru investic, které souvisí s rozvojem a zaměstnaností kraje," řekl v nominačním projevu Červíček.

Podle něj bude nejdůležitější zvládnout situaci v souvislosti s epidemií koronaviru. "To znamená, že se budeme muset intenzivně věnovat stabilizaci a přípravě na další období především ve zdravotnictví a sociální oblasti. Kromě těchto operativních věcí nás čekají i systémové záležitosti, především s ohledem na ekonomický vývoj, na výpadky příjmů z takzvaných sdílených daní," řekl dnes ČTK Červíček.

Jedním z prvních úkolů nového vedení kraje bude i projednání rozpočtu a možností, které se nabízejí s ohledem na investice. "Chceme udržet rozvoj obcí a kraje, a to bude naprosto klíčová otázka," řekl Červíček.

Gratuluji @Martin_Cervicek, který se stal novým hejtmanem Královéhradeckého kraje. Pracovitý, zodpovědný, poctivý. Takového Martina znám. Jeho zvolení je skvělou zprávou pro kraj i pro ODS.

— Petr Fiala (@P_Fiala) November 2, 2020

Bude mít pět náměstků, minulý hejtman Štěpán měl náměstky čtyři. Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace se stal Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž bude řídit životní prostředí a zemědělství. Náměstkyní hejtmana pro sociální věci, cestovní ruch a kulturu se stala Martina Berdychová (Východočeši) a náměstkem pro finance Rudolf Cogan (STAN). Náměstkem pro školství a sport bude Arnošt Štěpánek (Piráti).

Radním pro dopravu a majetek byl dnes zvolen Václav Řehoř (ODS) a radním pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti). Zdravotnictví povede lékař a bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Nová rada kraje má devět členů, po čtyřech koalice ODS, STAN a Východočeši, tři Piráti a po jednom radním má Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. Z devíti radních bude osm uvolněných, tedy placených, a to hejtman, čtyři náměstci a další tři členové rady. Neuvolněným náměstkem bude poslanec Pavel Bělobrádek.

Zastupitelstvo bude mít 12 výborů, stejně jako v minulém období. Placenými předsedy výborů se stali dva, pro dopravu Aleš Dohnal (Piráti) a předseda kontrolního výboru opoziční zastupitel Jaromír Dědeček (ANO).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále zastupitelstva za přísných hygienických podmínek. Dvě zastupitelky se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu.

Ve volbách vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

V kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Související

Jan Hamáček

Hamáček nemá informace o uzavírce dalších okresů

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi.
Jan Hamáček

Hejtmani požádají vládu o čtrnáctidenní nouzový stav

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Na twitteru to uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní. Prioritou bude návrat dětí do škol, změny opatření bude vláda s kraji konzultovat. "Je to (nouzový stav) v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," uvedl Vondrák.

Více souvisejících

Martin Červíček ODS Hejtmani Královéhradecký kraj Jiří Štěpán (hejtman)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy