Fischer žádá reakci na čínský dopis Kuberovi. S Vystrčilem proto jede na Tchaj-wan

Šéf senátního zahraničního výboru Pavel Fischer se nechal slyšet, že zahraniční cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan je jakýmsi pomyslným "bouchnutím do stolu", tedy reakcí na čínský dopis zaslaný jeho předchůdci zesnulému Jaroslavu Kuberovi (ODS). Zároveň také informoval, že by s ním měli jet někteří náměstci ministrů, jejichž jména ale nespecifikoval.

"Vystrčil je skvělý diplomat. Pochopil, že v tomto případě nejde o velkou politiku, ale o svobody českých občanů. Ty se dostaly pod palbu čínské ambasády, když jsme si přečetli dokument, který Číňané připravili pro Kuberu. Vymyká se všem diplomatickým zvyklostem,“ řekl senátor v pořadu Interview ČT24.

"Chcete-li odpověď diplomata, na takový dopis je potřeba odpovědět bouchnutím do stolu,“ podotkl s tím, že se Čína svým dopisem pokoušela vměšovat do české politiky, v níž se "vytváří názor svobodně". Fischer pak také poznamenal, že přestože se touto kauzou zabývaly obě komory parlamentu, česká odpověď nebyla dostatečně tvrdá.

S tlakem Číny se potýká celý svět

Bývalý český velvyslanec ve Francii a Monaku taktéž řekl, že Čína není věrohodným partnerem, jelikož stihla v minulosti porušit celou řadu mezinárodních dohod, a že všechny státy světa učinily několik různých opatření, aby si s tlakem Pekingu dokázaly poradit. 

"V japonském parlamentu se organizují politické síly. V Austrálii si zpřísnili zákon, aby se více vymezili proti čínskému vměšování do vnitřních záležitostí. V Londýně vypověděli důležité dohody a začali hrozit, že vypoví ještě další. Problémy s Čínou má i Kanada,“ vyjmenovával Fischer.

Vystrčilovu misi na Tchaj-wanu podporuje i celý Senát. Čeští členové horní komory navíc navštívili ostrov už vícekrát. Cílem této akce je posílení vztahů mezi Prahou a Tchaj-pejí v hospodářství a vědě.

"Můžeme se třeba poučit o tom, jak na Tchaj-wanu skvěle zvládli pandemii. My tak dobré výsledky neměli,“ uzavřel Fischer s tím, že se do země s českou delegací taktéž podívá.

Související

Více souvisejících

Pavel Fischer Tchaj-Wan Jaroslav Kubera Miloš Vystrčil (ODS) diplomacie Čína

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy