Opoziční politici odsoudili incident v Bělorusku, mluví o aktu státního terorismu

Někteří opoziční politici hovoří o nedělním incidentu v Bělorusku jako o aktu státního terorismu, vyjádřili se tak například zástupci ODS či TOP 09. Předseda Pirátů Ivan Bartoš mluví o narušení integrity Evropské unie, šéf lidovců Marian Jurečka chce v úterý navrhnout reakci Poslanecké sněmovny. Politici to sdělili na twitteru či v tiskových zprávách.

Běloruské úřady v neděli přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. Tomu hrozí ve vlasti podle ruských médií 15 let vězení za pořádání masových nepokojů.

"Ze strany Běloruska došlo ke státnímu terorismu. Tohle si nesmí nikdo dovolit," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Proti tamnímu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi podle ní musí být zavedeny tvrdé sankce, na místě je i uzavření běloruského vzdušného prostoru.

Za bezprecedentní akt státního terorismu postup Běloruska považuje i místopředseda ODS a někdejší ministr zahraničí či obrany Alexandr Vondra. "Není možné, aby stát donutil přistát soukromé letadlo, které veze cestující uvnitř schengenského prostoru, jen proto, aby se mohl pomstít novináři, který kritizuje poměry ve své zemi. Česká vláda musí jednoznačně oficiálně odsoudit tento čin a na půdě EU iniciovat společný postup a sankce proti Lukašenkově režimu," poznamenal.

O sankcích, možném zákazu běloruské letecké společnosti Belavia v prostoru EU či zákazu přeletů nad běloruským územím hovořil Bartoš. Spuštěno by podle něj mělo být mezinárodní vyšetřování události. Podporu dnes ráno telefonicky vyjádřil litevskému velvyslanci v ČR Laimonasovi Talatkelpšovi.

"Únos Prataseviče z letu mezi Aténami a Vilniusem, dvěma hlavními městy Evropské unie v schengenském prostoru, představuje skandální narušení integrity Evropské unie," sdělil Bartoš.

Jurečka žádá vládu k prosazení tvrdé reakce celé EU vůči Bělorusku. "Navrhnu v úterý také jasnou reakci naší Sněmovny," napsal.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) uvedl, že se Lukašenko dopustil teroristického činu a ohrožuje Evropu. Režim v Bělorusku se podle něj stal hrozbou pro tamní občany i mezinárodní bezpečnost.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na dnešek předvolal běloruského velvyslance, kterému sdělí ostrý protest. Za absolutně nepřijatelný akt záležitost označil premiér Andrej Babiš (ANO).

Na dnešním summitu se budou věci věnovat také premiéři a prezidenti zemí EU. "ČR postup běloruského režimu odsuzuje, považuje jej za naprosto nepřijatelný a bude prosazovat silnou společnou reakci EU," uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

"Plně podporujeme pozici České republiky na summitu EU ve věci faktického únosu civilního letadla v Bělorusku," napsal na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy