Čeští studenti jezdí nejčastěji na univerzity do Německa, táhne i Španělsko

Praha - Podle dat Euroskopu využívají čeští vysokoškolští studenti výměnný studijní pobyt nejčastěji v Německu. Lákají také univerzity ve Velké Británii a Španělsku. Do zahraničí se od spuštění programu vydalo už na čtvrt milionu Čechů.

Podle dat Euroskopu si čeští studenti a pedagogové nejvíce vybírají Německo. Jezdí tam v rámci studijního výměnného programu Erasmus. Druhou nejoblíbenější destinací k návštěvě univerzity je Francie, kam se vydá na 800 studentů ročně. Do sousedního Německa ročně vycestuje za studii tisíc studentů.

Třetí nejoblíbenější zemí je Španělsko se 650 studenty za rok a čtvrtá je Velká Británie se 600 studenty. Čeští studenti a pedagogové se programu Erasmus (nyní Erasmus+) mohou účastnit od roku 1998. Využilo toho už čtvrt milionu Čechů. Česko získá v akademickém roce 2017/2018 celkem 22 milionů eur z Evropské unie k financování tohoto programu. Český student může v rámci programu Erasmus vycestovat až do daleké Francouzské Guyany v Jižní Americe. 

Čeští pedagogové jezdí nejčastěji do Velké Británie a do Itálie. Do Česka naopak nejčastěji zavítají pedagogové z Irska a také Rumunska. 

A studenti z kterých zemí nejčastěji přijedou na studijní pobyt do České republiky? Naši zemi si nejvíce oblíbili studenti ze Španělska, na druhém místě se umístili studenti z Francie. Třetí zemí je sousední Slovensko. Je třeba mít na paměti, že existují i další studijní programy, v rámci nichž sem jezdí například studenti z Ukrajiny, Ruska nebo Spojených států a kteří tak do statistiky Euroskopu nemohou být započteni.  

Program Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období let 2014 až 2020, který podporuje spolupráci a mobilitu napříč odvětvími vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu. Program nahradil a sloučil předchozí Program celoživotního učení (Comenius, Erasmus, Grundtvig, Leonardo da Vinci), Mládež v akci, programy mezinárodního vysokoškolského vzdělávání Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink a program Jean Monnet Program na sedmileté období disponuje částkou 14,7 miliard eur.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Policie ČR

Anonym hrozí střelbou. Policie s univerzitami nastavuje bezpečnostní opatření

Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na několika univerzitách. Byla proto přijata bezpečnostní opatření. Česko zažilo tragickou střelbu na vysoké škole v prosinci, kdy útočník zavraždil čtrnáct lidí v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. 

Více souvisejících

Vysoké školy EU (Evropská unie) univerzity vzdělání

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy