Možnost obědů zdarma zlepšuje docházku dětí do škol

Praha - V ČR nyní existují dva souběžné státní programy, které dětem školní obědy dotují. Analýza Nadace Open society fund (Nadace OSF) a společnosti Median ukázala, že možnost mít ve školce nebo škole oběd zdarma zlepšuje docházku téměř tří čtvrtin dětí ze sociálně slabých rodin.

Počet těchto dětí se ve školkách, kde mají možnost jíst zadarmo, zvýšil o 37 procent. Děti z chudých poměrů, jejichž rodiče mají potíže s placením obědů, chodí podle analýzy Medianu asi do 40 procent školek a škol. Více se tento problém objevuje na základních školách, což je zřejmě způsobeno povinností školní docházky.

Podle Lucie Pleškové z Nadace OSF se ale dá očekávat, že podíl dětí, které budou mít potíže s placením obědů, se po zavedení povinné předškolní docházky od letošního září zřejmě zvedne i ve školkách.

Rodiče těchto dětí se tak budou moct dostat do potíží. "Nebude to důvod pro vyloučení dítěte z mateřské školy. Nicméně se to s těmi rodiči pak bude řešit správní cestou (se sociálním úřadem - OSPOD), takže jim to zase bude nějak komplikovat situaci," uvedla Plešková. Možnost žádat o obědy zdarma by se podle ní měla řešit systémově a celoplošně. Program MPSV totiž v roce 2020 skončí a o pokračování programu ministerstva školství rozhoduje každý rok ministr.

Podle Eurostatu žije 20 procent českých dětí v ohrožení příjmovou chudobou. Obědy zdarma by ve školkách mohlo dostávat zhruba 70.000 dětí, které tam již chodí. Ministerstvo práce v příštím školním roce zajistí školní obědy pro zhruba 10.000 dětí od tří do 15 let.

Související

Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová navrhuje po zrušení zón bez doplatků vyvlastnění ubytoven pro chudé

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje jako rychlé řešení po zrušení takzvaných bezdoplatkových zón vyvlastnění soukromých ubytoven pro chudé, kteří toto bydlení platí z dávek, státem. Řekla to dnes novinářům. Reagovala tak na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi.
Stanislav Křeček

Ombusman vnímá zrušení bezdoplatkových zón jako opožděnou spravedlnost

Zrušení tzv. bezdoplatkových zón, kde noví nájemníci neměli nárok na doplatek na bydlení, vidí veřejný ochránce práv Stanislav Křeček jako opožděnou spravedlnost. Problém dnes Ústavním soudem zrušené části zákona byl podle ombudsmana v tom, že dopadala plošně a bez výjimek na všechny, kdo se do bezdoplatkové zóny nově přistěhují.

Více souvisejících

sociálně vyloučení Ministerstvo práce a soc. věcí ministerstvo školství děti Školství

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy