Vláda bude schvalovat nové profesory, je mezi nimi i Třeštíková

Praha - Profesorský dekret by tentokrát mělo dostat 52 akademiků. Jde o návrhy, které vědecké rady univerzit předložily ministru školství Stanislavu Štechovi (za ČSSD) do 30. září. Ve středu by návrhy měla schvalovat vláda. Profesory nakonec jmenuje prezident, což se v minulosti neobešlo bez kontroverzí.

Mezi navrženými je tentokrát sedm žen, mimo jiné režisérka Helena Třeštíková, která točí hlavně dokumentární filmy zaměřené na sociální problematiku.

Nejvíce kandidátů navrhla Univerzita Karlova. Zastoupeni jsou hlavně technici, lékaři a chemici. Je mezi nimi například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík nebo loňský laureát Ceny Neuron za přínos světové vědě fyzik Jan Peřina.

Na jaře 2013 prezident Miloš Zeman dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti.

Na jaře 2015 pak Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety jiných tří navržených kandidátů. Profesory se kvůli tomu nestali Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy a Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou. Eichler ji později stáhl. Fajt podal ústavní stížnost. Ošťádal tento týden u Ústavního soudu neuspěl a svou žalobu u Městského soudu v Praze poté stáhl. O jeho stížnosti by měl rozhodovat ještě Nejvyšší správní soud.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Policie ČR

Anonym hrozí střelbou. Policie s univerzitami nastavuje bezpečnostní opatření

Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na několika univerzitách. Byla proto přijata bezpečnostní opatření. Česko zažilo tragickou střelbu na vysoké škole v prosinci, kdy útočník zavraždil čtrnáct lidí v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. 

Více souvisejících

Vysoké školy Školství Vláda ČR Miloš Zeman Helena Třeštíková Univerzita Karlova

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy