Karlova univerzita proti Zemanovi: Nejmenování dvou profesorů znovu skončí u soudu

Univerzita Karlova s největší pravděpodobností znovu podá správní žaloby proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory. Novinářům to dnes řekl rektor Tomáš Zima. Doplnil, že škola si za svým jmenovacím řízením stojí a že k žalobám má souhlasné stanovisko obou dotčených docentů. Umělecký historik Fajt ČTK potvrdil, že se na soud znovu obrátí i samostatně.

Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety na jaře roku 2015. "Mrzí mě, že tento spor stále trvá. Jedná se spíše o principiální otázku výkladu zákonů a dodržování zákonů v právním státě," podotkl Zima. Poukázal také na to, že jde o hájení principů akademických svobod a pravidel.

Věc prezidentovi vrátil k dalšímu projednání pražský městský soud, a to loni v dubnu. Zeman pak v půlce listopadu rozhodl, že muže profesory nejmenuje. Rektor připomněl, že prezidentovi podle názoru soudu nepřísluší posuzování uchazečů o profesuru jako takových.

Zeman ve svém rozhodnutí podle Zimy uvedl, že ho k rozhodnutí nejmenovat vedla závažná pochybení - konkrétně domnělá spolupráce fyzika Ošťádala s komunistickou Státní bezpečností a Fajtův údajný požadavek navýšení platu ředitele Národní galerie formou sponzorského daru od banky.

"Poukazuje tam na některé odborné věci, které byly na univerzitě posuzovány, jako na možné chyby," uvedl k prezidentovu rozhodnutí rektor. Hrad údajně například zmínil, že Fajt na univerzitě neučil dostatečně dlouho. Podle Zimy však vyučoval také na Technické univerzitě Berlín. "V moderním světě se samozřejmě počítá i pedagogická aktivita na jiných významných pedagogických institucích," upozornil rektor.

Doplnil, že Zeman se opírá mimo jiné o stanovisko významného historika Pavla Preisse, který ovšem podle Zimy trpí závažnou zdravotní vadou, jež mu neumožňuje seznámit se přímo a osobně s příslušnými podklady. Rozhodnutí prý mimo jiné zmiňuje rozsáhlou sedmidílnou monografii, která má vycházet do roku 2024.

"Jedna z těch zarážejících věcí je, že v druhé reakci pana prezidenta změnili argumentaci a pan prezident začíná posuzovat, jestli ta či ona knížka je dostatečně vědecká. Jde do meritorních věcí odborných kvalifikací, což je kupodivu. Již soud řekl, že toto nepřísluší prezidentovi, protože máme akademické svobody, a ty jsou v rukou univerzitních orgánů. Toto je naprosto nepřípustné, proto jsme dohodnuti s Univerzitou Karlovou, že budeme dávat další žalobu," řekl dnes Fajt ČTK.

Rozhodnutí prezidenta předloží Zima vědecké radě, a to na jejím zasedání konaném 31. ledna. Žaloby prý univerzita podá "v nejbližších dnech".

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Tomáš Zima Ivan Ošťádal (akademik) Jiří Fajt (ředitel NG) Univerzita Karlova

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy