Samopaly a svědek v neprůstřelné vestě. V Liberci se projednávala vražda Říhy

Liberec - Za přísných bezpečnostních opatření se dnes u soudu v Liberci projednávala smrt Martina Říhy, který byl v minulosti odsouzen za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se nenašlo. V případu jsou tři muži obžalováni z vraždy, čtvrtý se zpovídá z pokusu o krádež.

V soudní síni byli příslušníci vězeňské služby ozbrojení samopaly, jeden ze svědků měl při výpovědi neprůstřelnou vestu. Třem obžalovaným z vraždy hrozí 12 až 15 let nebo výjimečný trest, vinu popírají.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha zmizel v dubnu 2003 a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že z republiky odcestoval po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí vraždy.

Ochrannou vestu měl před soudem jako svědek bývalý známý a spoluvězeň Roberta Šulce, který je v kauze jedním z obžalovaných. Šulc se mu s tím, co se stalo v dubnu 2003, prý svěřil. Svědek to uvedl u soudu, Šulc jeho tvrzení označil za lživé.

Před soudem dnes měl svědčit ještě jeden vězeň, který také slyšel o tom, kdo Říhu zabil. Řekl mu to prý jiný obžalovaný. Svoji výpověď, kterou učinil před policisty, ale dnes odmítl potvrdit. "Nebudu se vyjadřovat k tomu, co jsem vypovídal v přípravném řízení," uvedl svědek. Dodal, že nechce mít s projednávanou kauzou nic společného. Ještě před tím žádal, aby mohl u soudu svědčit v utajení. Podle soudkyně Evy Drahotové v této fázi řízení už ale není možné jeho totožnost utajit.

V případu figuruje šest utajených svědků. Obhájce Oldřich Filip dnes zpochybnil, zda k tomu u všech byly splněny podmínky. Podle Drahotové oprávněnost posoudí senát po skončení dokazování.

Z vraždy jsou obžalovaní ještě Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli 17. dubna 2003 do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, který si pronajali. Tam ho brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. V mučení poté pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel.

Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč.

Související

Vrchní soud v Praze

Osud podnikatele Říhy je záhadou. Soud potvrdil osvobození mužů viněných z vraždy

Zmizení podnikatele Martina Říhy, který vytuneloval První pražskou družstevní záložnu, zůstává neobjasněno. Pražský vrchní soud dnes pravomocně potvrdil zprošťující verdikt nad trojicí mužů, kteří Říhu podle obžaloby zavraždili. Zakladatel kampeličky, který se svým komplicem podvodně připravil tři tisícovky jejích členů o celkem 276 milionů korun, je nezvěstný od roku 2003. Dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu, jeho tělo se nikdy nenašlo.
soudy

Vražda bez mrtvoly: Zmizení Říhy zůstává záhadou, soud obžalované osvobodil

Liberec - Muže, kteří byli obžalováni v případu 15 let staré vraždy Martina Říhy, liberský krajský soud osvobodil. Jejich vinu se nepodařilo jednoznačně prokázat. Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil se namístě vzdali práva na odvolání, obhájkyně nepřítomného Josefa Pavelky si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce Martin Tvrdík chce počkat na písemné vyhotovení rozsudku.

Více souvisejících

Martin Říha Vražda soudy Liberec

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy