Umučení Říhy k smrti? Vypovídala majitelka penzionu, jeden z obžalovaných se ohradil

Liberec - U krajského soudu v Liberci dnes vypovídala bývalá majitelka penzionu, kde měli před 15 lety vrazi týrat zakladatele vytunelované záložny Martina Říhu předtím, než ho zabili. Z její výpovědi vyplynulo, že nic nezákonného ani Říhu tehdy neviděla. Říha je od roku 2003 nezvěstný, jeho tělo se nenašlo. V případu jsou tři muži obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let vězení nebo výjimečný trest, vinu popírají.

Čtvrtý obžalovaný se zpovídá z pokusu o krádež. Soud líčení po dnešním jednání odročil na polovinu července, kdy by mohl zaznít i rozsudek.

Z Říhovy vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho podle obžaloby brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky. Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. V mučení pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům podle spisu následně prohledal obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli.

Tehdejší majitelka penzionu dnes u soudu uvedla, že dala klíče od penzionu jednomu muži, který si ho chtěl pronajmout na dva až tři dny. Při výslechu na policii za něj označila Stratila. To nejprve potvrdila i dnes u soudu, později ale uvedla, že neví. Stratil se proti tomu totiž důrazně ohradil. "Žádné klíče jsem si nepůjčoval, paní jsme nikdy neviděl a ani nevím, zda jsem byl někdy v tom penzionu. Je to nesmysl," uvedl.

V penzionu byla skupina tří až čtyř mužů podle majitelky jen několik hodin. Volali ji nájemníci sousedního hotelu a stěžovali si na hluk. Když majitelka přijela ze svého bydliště k penzionu, venku stál podle její výpovědi neznámý muž, kouřil a odmítl ji pustit dovnitř. To se jí nelíbilo, proto požadovala, aby muži penzion opustili, což po chvíli učinili. Mezi dvěma z nich šel podle ní jeden zahalený se šátkem a sakroval. Spoutaný podle svědkyně nebyl a Říhu v něm nepoznala. Předtím ho viděla jen jednou v roce 1995, kdy penzion fungoval jako pánský klub.

Související

Vrchní soud v Praze

Osud podnikatele Říhy je záhadou. Soud potvrdil osvobození mužů viněných z vraždy

Zmizení podnikatele Martina Říhy, který vytuneloval První pražskou družstevní záložnu, zůstává neobjasněno. Pražský vrchní soud dnes pravomocně potvrdil zprošťující verdikt nad trojicí mužů, kteří Říhu podle obžaloby zavraždili. Zakladatel kampeličky, který se svým komplicem podvodně připravil tři tisícovky jejích členů o celkem 276 milionů korun, je nezvěstný od roku 2003. Dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu, jeho tělo se nikdy nenašlo.
soudy

Vražda bez mrtvoly: Zmizení Říhy zůstává záhadou, soud obžalované osvobodil

Liberec - Muže, kteří byli obžalováni v případu 15 let staré vraždy Martina Říhy, liberský krajský soud osvobodil. Jejich vinu se nepodařilo jednoznačně prokázat. Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil se namístě vzdali práva na odvolání, obhájkyně nepřítomného Josefa Pavelky si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce Martin Tvrdík chce počkat na písemné vyhotovení rozsudku.

Více souvisejících

Martin Říha soudy Vražda Liberec

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy