1. blok Temelína se opět rozjíždí, ČEPS dokončil opravy na přenosových sítích

První temelínský blok je poté, co ho energetici v pátek odpojili kvůli pracím ČEPS, na 60 procentech výkonu. Druhý blok vyrábí naplno, odpojený nebyl. Oba bloky jaderné elektrárny by měly elektřinu v plném rozsahu začít vyrábět ještě dnes. Temelín snížil 20. prosince výkon o polovinu kvůli požadavku společnosti ČEPS, která opravovala vedení velmi vysokého napětí. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

ČEPS práce na vedení velmi vysokého napětí dokončil 22. prosince. ČTK to dnes řekla mluvčí ČEPS Hana Klímová.

V provozu na plném výkonu zůstal po 20. prosinci druhý blok, první blok energetici odpojili. Provozní personál připojil první blok k přenosové soustavě zpět v noci na dnešek. Elektrárna snížila 20. prosince večer výkon na polovinu. "První blok jsme odpojili a souběžně s pracemi ČEPS jsme ověřovali nastavení turbíny. Očekáváme, že dnes dosáhneme plného výkonu," řekl temelínský mluvčí.

ČEPS opravoval nejzatíženější části přenosové soustavy mezi Dasným na Českobudějovicku a Slavěticemi na Třebíčsku. Fázové vodiče na vedení velmi vysokého napětí dlouhém 143 kilometrů poškodil úder blesku. Práce za 150.000 korun naplánovala ČEPS na víkend před Vánoci, kdy je spotřeba elektřiny o 30 procent nižší než jindy. V pátek to ČTK řekl zástupce mluvčí ČEPS Lukáš Hrabal. Státní společnost ČEPS se v ČR stará o přenosové sítě. Opravy neovlivnily spolehlivost provozu přenosové soustavy, uvedl člen představenstva ČEPS Stanislav Votruba.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od začátku letošního roku vyrobil 15,5 TWh elektřiny.

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Temelín ČEPS Energetika Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most

Na otázku proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most odpovídal na serveru Sky News vojenský analytik a bývalý bojový pilot RAF Sean Bell.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy