Povinné ručení: Neplaťte víc než musíte. Trik, jak ušetřit tisíce

Praha - Platíte vysoké povinné ručení a chcete změnit pojišťovnu? Poradíme, kdy je tento proces nejjednodušší a jak snížit náklady.

Pojistné se v posledních 5 letech zvyšovalo přibližně o 10 - 20 % ročně v závislosti i na tom, jak která pojišťovna měla úspěšný rok. Na zvýšení měla vliv i povinná hasičská daň a další faktory.

Během posledních dvou let jsou pojišťovny tlačeny k zvyšování cen za pojištění vozů i ze strany České kanceláře pojistitelů, aby se vyrovnalo s cenami v západních zemí. Je tedy dost pravděpodobné, že cena pojištění bude mít stále vzrůstající tendenci.

Jsou ale pojišťovny, které umí pojistit vozidla za nižší cenu, než možná platíte doposud. Levnější nabídky pojišťoven si můžete najít například pomocí internetových srovnávačů, které vám po zadání určitých údajů ohledně vašeho vozidla během chvíle ukážou cenu za pojištění v různých pojišťovnách. Zákazník má tak možnost ceny si rychle a jednoduše z pohodlí domova porovnat a vybrat si pro něj tu nejvýhodnější.

Změnit pojišťovnu je bez problémů možné nejpozději 30 dnů před výročím, tedy před koncem smlouvy. Každý rok chodí zákazníkům výroční dopisy od pojišťoven nezávisle na tom, o jakou pojišťovnu se jedná. Tyto výroční dopisy musí obsahovat upozornění o tom, kolik bude nové pojistné na následující rok stát a kolik má klient bonus. Dále pojišťovny klienta upozorňují, kolik dní má na to, aby reagoval na výroční dopis, popř. aby se odvolal a zrušil pojistku u dané pojišťovny, pokud není spokojený s výší pojistného na příští rok.

Pokud klient zašle žádost, pojistka je zrušena a klient má v období těchto 30 dnů možnost se poohlídnout po lepší nabídce. Pokud klient danou pojišťovnu neinformuje s žádostí o zrušení povinného ručení do 30 dnů před ukončením smlouvy, pojistka pokračuje dále na následující kalendářní rok. Zrušení smlouvy po uplynutí této lhůty je pak už nemožné, pokud tedy auto neprodáváte, neukládáte značky do depozita apod. Je tedy nutné si tento termín dobře hlídat.

Související

Ilustrační foto

Povinné ručení opět zdražilo, řidiči v průměru zaplatí 6744 korun

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v únoru pokračovaly v růstu. Průměrná cena povinného ručení dosáhla 6744 korun, za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický automobil v českých domácnostech. Od ledna povinné ručení zdražilo o 49 korun, proti loňskému únoru o 278 korun. V příštích měsících se očekává další růst cen.

Více souvisejících

povinné ručení auto pojišťovny

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy