Změna dodavetele energií? Pospěšte si, nabídka výhodnějších cen trvá do 30. dubna

Praha - Více než 66 000 domácností, které se zaregistrovaly do hromadné změny dodavatelů energií s dTestem, již ví, kolik mohou ušetřit v případě změny dodavatele. Kdo se do kampaně „Chci výhodnější energie“ nezaregistroval, ale přesto má o změnu dodavatele zájem, stále má příležitost přejít k vítěznému dodavateli. Na webových stránkách kampaně si nyní každý může jednoduše a nezávazně spočítat možnou úsporu.

„Jelikož vítězný dodavatel má kapacitu přijmout ještě další nové zákazníky, mohou spotřebitelé i nyní získat výhodnou nabídku cen energií. Do webového formuláře stačí zadat své údaje a hned uvidíte svou osobní nabídku možných úspor. O jejím přijetí se můžete rozhodnout do 30. dubna. Pokud se rozhodnete pro změnu dodavatele, stačí vyplnit přechodový formulář, na který se prokliknete ze stránky s nabídkou. Nový dodavatel s vámi pak vyřídí všechny formality potřebné k uzavření smlouvy," vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Konkrétní úspora se samozřejmě liší domácnost od domácnosti. Záleží na tom, jaký má kdo současný produkt u stávajícího dodavatele, i jakou má spotřebu. „Pro bližší představu lze uvést konkrétní příklady úspory reálných domácností, které se do naší hromadné změny dodavatele zaregistrovaly. Například domácnost z Prahy používá elektřinu pro ohřev vody a vytápění, má spotřebu 17 000 kWh ročně, a jejím stávajícím dodavatelem je Pražská energetika. Při přechodu na vítězný tarif ušetří za neregulovanou složku ceny elektřiny 10 653 Kč ročně," uvádí Lukáš Zelený. Domácnost z Pardubického kraje plynem vytápí zateplený rodinný dům, má spotřebu 14 724 kWh ročně, a jejím stávajícím dodavatelem je RWE Energie. Při přechodu na vítězný tarif ušetří za neregulovanou složku ceny plynu 10 168 Kč ročně.

Během aukce, která proběhla 11. února a trvala více než 18 hodin, klesla dodavateli nabízená cena plynu o 39 %, cena elektřiny o 23 %. Vítězná cena za elektřinu dosažená v aukci byla 2530 Kč, vítězná cena za plyn byla 6240 Kč (bez DPH, jedná se o neregulovanou složku ceny za energie). Vítězná cena se vztahuje k modelovému příkladu, o nějž se v aukci soutěžilo. V případě elektřiny se jednalo o domácnost se spotřebou 2500 kWh ročně.

Jedná se o průměrnou částku, do které jsou promítnuty nízký i vysoký tarif, stálý měsíční poplatek a ve specifickém procentuálním zastoupení i jednotlivé tarifní sazby. V případě plynu se soutěžená částka týkala domácnosti s modelovou spotřebou 12.000 kWh ročně a do ceny byl rovněž zahrnut stálý měsíční poplatek.

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.
Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

Energetika dtest domácnosti

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy